Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Polgárdi-Szabadbattyán

2013. augusztus 03. 14:50 - Andre Lowoa

Ipartelepi Jézus Szíve kápolna

A kápolna 1940-ben zárdakápolnaként jött létre.




 Szent István király-templom

A templom 1853-ban épült, klasszicista stílusban, több átépítés után 1930-ban nyerte el mai alakját. Füle filiája 1863-ig, ekkortól önálló lelkészség, 1886-tól plébánia.

A templom történetéről bővebben itt olvashat:

http://www.polgardi.hu/katolikus.php
Anyakönyvek: 1851-től
Historia Domus: 1863-tól




 POLGÁRDI Kiscséripusztai Szeplőtelen fogantatás kápolna

A kápolnát 1934-ben Kirn Ilona tanítónő építtette. Felszentelését 1934. október 20-án Csúcs István kanonok végezte.

A kápolnáról bővebben itt olvashat:
http://www.cserikapolna.eoldal.hu/



 SZABADBATTYÁN Szent Imre-templom

A templom 1865-ben épült. 1743-tól önálló lelkészség, 1762-től plébánia.

Anyakönyvek: 1743-tól
Historia Domus: 1888-tól

Szabadbattyán nagyközség Fejér megyében, a Sárvíz-völgy jobb partján fekszik. Környéke ősidők óta lakott, a régészeti lelőhelyekről bronzkori-, germán, avar- és honfoglaláskori leletek kerültek elő. Az 1300-as években a sárvizi átkelő miatt fontos közlekedési csomópont és vámszedő hely volt.
A település látnivalókban gazdag. Határában találták meg Pannónia legnagyobb késő római villáját, melynek tulajdonosa lehet, hogy éppen az a magas rangú germán személy, akit Seusonak hívtak, és aki a legendás kincsek birtokosa volt. A Kula-torony a hódoltság korát idézi, neve török eredetű, őrtornyot jelent, melyben ma a Fejér Megyei Múzeum római és török kori anyagából látható kiállítás.
A Cifrakert néven emlegetett egykori Battyány kastély parkjában számos botanikai különlegesség és védett növény gyönyörködtette a szemeket. Ma természetvédelmi terület gyönyörű csónakázó tóval és félszáz védett öreg platánfával.
Épített értékei közül kiemelkednek templomai. A Batthyány család által építtetett római katolikus templom homlokzatán a család címere található. A legendás Szent Vendel kápolna Batthyány Emma Róza grófnő jóvoltából ékesíti a települést.
A két és fél évszázada emelt református templom turul szobra a háború áldozatainak állít emléket.
Köztéri szobrai a település központjában található 56- os emlékmű, Széchenyi István mellszobra és a katolikus templom kertjében emelt, háromszáz éves barokk stílusú Nepomuki Szent János szobor.
komment
süti beállítások módosítása