Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonfűzfő-Berhida

2013. augusztus 03. 14:51 - Andre Lowoa

 BALATONFŰZFŐ Fűzfő-gyártelepi Szent László templom



Misézőhely az Idősek Otthonában



Peremarton-Gyártelepi Szent István király templom

A barokk stílusú templom 1772 és 1778 között épült. A helyén középkori templom állt, melyet lebontottak az építkezés megkezdése előtt.



Szent Kereszt templom




BERHIDA
Szent László király templom

alapítva: a XIV. században, újjászervezve 1759.

A késő román, kora gótikus stílusban épült templomot a XIII-XIV. század fordulóján emelték. Később többször is átépítették, legutoljára 1759-ben, 1964-ben pedig restaurálták.
A Szent László tiszteletére szentelt templom kapuzata csúcsíves, a tetőszéke is kőből készült. Különlegességét az adja, hogy a boltozat és a tetőzet építésekor is csak követ használtak, azaz semmiféle faanyag nem került az épület szerkezetébe. Hogy milyen jó munkát végeztek a hajdani építészek, bizonyítja, hogy a kőtemplom nagyobb sérülés nélkül átvészelte az 1985-ös földrengést.
A templom hajója téglalap alaprajzú, és vele azonos szélességű a szentély, mely csúcsíves diadalívvel csatlakozik a hajóhoz. A szentélyben áll a kőből faragott szentségház, melyen néhány évtizede még kiolvasható volt elkészülése dátumának első két számjegye, a 14... A barokk főoltár a XVIII. századból való.
A hajó csúcsíves záróboltozatán a két zárókő közül az elsőn az apostoli kettős kereszt látható egy pajzson, a másodikon pedig a pajzson hatágú csillagot viselő félhold, azaz a Hont-Pázmány nemzetség címere. A hajó falán freskó nyomait is látjuk.

A város négy község: Berhida, Peremarton, Peremarton-gyártelep és Kiskovácsi egyesülésével jött létre. Kiskovácsi 1926-ban csatlakozott Berhidához, míg Peremarton 1939-ben vált a város részévé, mely így a Mezőföld északi határának egyik legnagyobb településévé vált.

komment
süti beállítások módosítása