Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Baja

2013. július 20. 13:48 - Andre Lowoa

Gyümölcsoltó Boldogasszony Görögkeleti szerb templom


 Kálvária Hétfájdalmú Szűz kápolna

A kápolna 1836-ban épült.



Jézus Szíve templom




 Vodicai (Máriakönnye) Kisboldogasszony kápolna

Búcsújáróhelyről bővebben: http://www.bucsujaras.hu/baja/index.html


 Barátok Páduai Szent Antal templom

A jelenlegi templom 1728-ban épült, barokk stílusban. Tornya 1763-ban készült el. 1840-ben a tetőzete leégett. A templomot 1928-1929-ben megújították, ekkor alakították ki tornyán, az órapárkány felett, a tűzkiáltó erkélyt.



 Bajaszentistváni Szent István király templom



Szent János-kápolna

A kápolnát 1876-ban téglából építették. Latinovits Gábor címzetes püspök, bajai prépost nevéhez fűződik a molnárok által felépített kápolna átadása 1877. május 17-én, a védőszent búcsújának napján. A 12,6 méter hosszú és 5,65 méter széles, egyszerű építmény kis tornyocskája, bejárati ajtaja nyugatra néz...




Szent József-templom




Belvárosi
Szent Péter és Pál apostolok templom

Baja város története messzire visszanyúlik a középkorba. A város létével szorosan összefonódik a templom története. Szinte a honalapítással egyidőben telepednek meg magyarok ezen a vidéken.

A kedvező földrajzi helyzet miatt megtelepedő szép számú lakosságot szolgálja, a már akkor létező templom. 1391-ben ferences szerzetesek is megtelepedtek a városban. A török megszállás után a délszláv lakosság mellett a német a magyar és a szláv (szlovák) népesség részben a betelepítések másrészt az itt állomásozó katonaság révén telepedett le. Az ő lelkipásztori ellátásukra alapította 1722-ben gr. Csákhy Imre kalocsai érsek a plébániát.

A mai templom helyén egy kisebb templom állt, amely 1722-ben épült fel. Ennek szentélye a maiéval azonos volt, de hajója és főbejárata a nyugati oldalon a mai gimnázium előtt állt. Temető vette körül. Ennek a templomnak három oltára volt, a főoltár Péter és Pál főapostolok, a másik kettő pedig a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére volt szentelve. A kórusán négy regiszteres orgona volt.

Az új templom építése 1742-ben kezdődött és 1764-ben fejezték be, ennek hossza: 36 m, szélessége: 15 m. Ekkor a toronyban négy harang, a templomban négy oltár volt. A márványból készült főoltár az 1790-es években készült, az akkori kegyúr, Grassalkovich Antal adományaként.

A zenei életről a templomban http://orgona.baja.hu oldalon olvashat.



 Temetői Szent Rókus kápolna

Elődje fogadalmi kápolna, melyet a pestis levonulása után, az 1739. esztendőben építettek, melyet a betegek védőszentjéről, Szent Rókusról nevezetek el. Az építést eldöntő kontraktus szerint hosszát 9, szélességét 4,5 ölben határozták meg. Szent Rókus napjára, 1795. augusztus 16-ra fejeződött be az elődök fogadalmát teljesítő impozáns kápolna építése, s ezen a napon gróf Kollonich László érsek képviseletében Ránics István bajai apátplébános pompás ünnepség keretében megáldotta...



Mártonszállási
Toursi Szent Márton iskolakápolna



Városi Kórházi misézőhely

komment
süti beállítások módosítása