Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kalocsa

2013. július 18. 17:19 - Andre Lowoa

 Nagyboldogasszony Főszékesegyház

Az első templomot 1010 táján építtették, a másodikat a XIII. század elején. A tatárok által megrongált templomot újjáépítették. 1602-ben a templom leégett. A ma is látható főszékesegyházat 1735-54 között építettek barokk stílusban. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait.

Anyakönyvek: kereszteltekről 1700-1703-ig ill. 1720-tól, házasultak, halottak 1720-tól.



 Eperföldi Szent Imre templom

A templom 1935-ben épült, neoromán stílusban.

Anyakönyvek: 1922-től.


 Jezsuita Szent István király templom

A templom az egykori 1804-ben elkészült piarista templom helyén épült fel, 1860. szeptember 29-én szentelték fel.

A neogótikus stílusú templom homlokzatából emelkedik ki az 55 méter magas torony. A bélletíves bejárat felett csúcsíves kórusablakok helyezkednek el. A toronyóra feletti háromszegletű oromzat szélén fiatornyok ékeskednek. Magát a harangtornyot szürke színű, hegyes toronysisak fedi, a tetején a toronygombbal és rajta a kereszttel. A toronyban négy harang lakik, amelyből kettőt villanymotorral szereltek fel. A 600 kilogrammos Szent Mátyás harangot a bajai Heller Mátyás öntötte 1856-ban, amelyet a rajta lévő felirat szerint Baja városa készítette Szent Mátyás apostol védőszentjük tiszteletére, Bartók Mátyás egykori bajai plébános-kanonok adományából. Az 500 kilogrammos Szűz Mária harang szintén Heller Mátyás műhelyében készült 1859-ben, mint Kunszt József érsek ajándéka. A másik két harang Boditsy Sándor harangöntő mester bajai műhelyében készült 1930-ban. A 400 kilogrammos Szent Imre harang felirata szerint a "Magyar ifjúság védelmezőjének Szent Imre tiszteletére" készült a jubileumi Szent Imre évben. A 200 kilogrammos Szent József harangot a háborúban elesett hősök emlékére készíttették.
A torony alatti bejárati kapu mellett, a kápolnában helyezkedik el a Piéta szobor és a neves jezsuita kegykép, a Szűz Máriát a kisded Jézussal ábrázoló ikon, az Úti Boldogasszony képe.

A templom világos belső tere gótikus keresztboltozatokkal fedett, a boltszakaszokat pillérekre támaszkodó diadalívek választják szét egymástól. A főoltárképen Szent István király felajánlja Magyarországot a Szűz Mária oltalmába, amely Franz Joseph Dobyaschofsky (1818-1867) a bécsi művészeti akadémia professzorának az alkotása, ezt 1880-ban kicserélték Jézus Szíve képpel, mivel a kalocsaiak régóta nagy tisztelői a Jézus Szívének. Szintén Dobyaschofsky festette a négy mellékoltár képeit: a szentély felőli részen láthatók a Szeplőtelen Fogantatás és Szent József tiszteletére emelt mellékoltárok, a másik két mellékoltárt a jezsuita szentek: Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítója és Gonzága Szent Alajos, az ifjúság védőszentje tiszteletére szentelték. A templomot 1890-ben Haynald Lajos bíboros költségén felújították, ekkor készültek Kraczmann Ede (1847-1922) budapesti üvegfestő színes üvegablakai. A szentély falán lévő három és a templom déli oldalán lévő öt ablakon üvegfestmények Szent István életének fontosabb mozzanatait ábrázolják.A templom belső berendezéseit, a padokat és az oltárasztalt a helyi jezsuita asztalosműhelyben faragták, a faszobrokat és az oltárképek ornamentikáját, pedig a templom tervezője, Karl Rösner készítette. A kóruson elhelyezett orgonát a pécsi Angster József (1834-1918) készítette1877-ben, amit 1935-ben átépítettek több manuálos, pedálsoros, 13 regiszteres pneumatikus hangszerré.

A templom 1862 óta Jézus Szíve búcsújáró hely, a templom két búcsúnapja: Jézus Szíve ünnepe és augusztus 20. (Szent István király ünnepe).
Bikfalvi Géza



 Szent József zárdatemplom

A templom főoltára, Kuppelwieser Lipót bécsi művész festménye. A főalak Szent József, karján a kisded Jézussal. Innen árad szét a fény, amely a többi alakot megvilágítja. Lábainál foglalkozásának eszközei feküsznek. Az előtérben Szent József jobbján áll egy angyal. Kezében liliomszál, mely Izajás jövendölése szerint Jézust jelképezi (Iz 11,1-10). A háttérben ugyanazon az oldalon látjuk Boozt. Búzakalászokból kötött kévét visz a hátán. Ruth könyve szerint Booz őse volt Izájnak és Dávidnak. Szent Józseftől balra az előtérben térdel Dávid, a Megváltó ősatyja. Hárfát penget.Ugyanazon az oldalon áll Izáj – Jessze –, Dávid atyja. Vizesedényt tart, mert pásztor volt, de jogart is, mert Dávid atyja és így juda királyainak törzsatyja volt.
A gazdagon aranyozott ékítmény Körner bécsi művész tervei alapján készült. Román stílusú, háromszögben végződik, csúcsán Szűz Máriának szobra áll. Lábainál jobbra egy kerub, balra egy szeráf szobra áll, jelezve, hogy Mária az angyalok királynője. A templom homlokzatát a főoltárral szemben gyönyörű rózsaablak, a Boldogságos Szűznek, a "titkos értelmű rózsá"-nak szimbóluma díszíti.

A kalocsai Szt. József-templom mellékoltárképének története.
1945 tavaszán felkereste Pámer László jezsuita atya az akkori általános főnöknőnket, Aquina anyát. Elmesélte, hogy hosszú évtizedekig Németországban, Kalksburgban élt. 1880-tól az ottani jezsuita kollégiumban egy Mater ter Admirabilis kép volt az oltárkép. Rengeteg imameghallgatás történt ott, ezekről hálatáblák tömege tanúskodik. Fontos például, hogy a hitleri időszakban minden rendházat ki kellett üríteni a környéken szinte pillanatok alatt, kivéve ezt. Innen tudták támogatni pénzzel a szétszórtakat, sőt, itt tartották rendszeresen a lelkigyakorlatokat. Amikor Pámer atya eljött onnan, kapott ajándékba egy olyan Szűzanya-képet. Mindennap az előtt szokott imádkozni. 1944 őszén ima közben sugallatot kapott a Mater ter Admirabilistől: "A zárdatemplom a Fatimai Boldogasszony kegyhelyévé tétessék". Az atya még akkor ősszel felkereste a kalocsai érseket, de súlyos betegsége miatt főnöknőnkhöz csak '45 tavaszán tudott eljutni. Tényleg furcsa, hogy a Miasszonyunkról Nevezett Társulat templomában nem volt Szűzanya-oltár (Főoltár Szt. József, mellékoltárok: Nagy Szt. Teréz és Szt. Antal volt)! Elöljáróinknak tetszett az ötlet, de a megvalósítás kicsit késett, mert festő nővérünk - Szentgyörgyváry M. Pallládia - sűrű vizsgaidőszak közepén tartott. Pámer atya útmutatásai alapján 1945 augusztusában látott neki az elkészítésnek. A többi nővér kilencedet tartott az ügy sikeréért, mert szerették volna, ha generális főnöknőnk fogadalmi évfordulójára elkészül a kép. Sikerült! Egy hét alatt kész lett! Avilai Szt. Teréz adta át helyét a Szűzanyának...
Az ún. "fatimai misék"-en (minden hónapban a 13-át követő vasárnapon) azóta is mindig nagy tömeg van...


 Szőlőhegyi Szent Péter templom

Anyakönyvek: 1939-től.



Negyvenszállási
Szentolvasó Királynéja kápolna


 Temetői Szenvedő Üdvözítő kápolna


Szociális Otthoni misézőhely

komment
süti beállítások módosítása