Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kunszentmárton

2013. július 14. 13:43 - Andre Lowoa

 Alsó temetői Hétfájdalmú Szűz kápolna

A kápolna 1869-ben épült. Utolsó, teljes felújítása 1992-ben történt meg Nagy Lórántné sz. László Ilona adományából. 2 harang található tornyában.

A Tiszazug, Kunszentmárton és a templomok bővebb történetét magyarul és angolul, alföldi citerás-tekerőlantos népdalcsokor aláfestéssel lásd a www.kunszentmartontortenete.hu oldalon!

Friss információk a plébánia honlapján: http://www.szentmarton.plebania.h u, ill. http://www.facebook.com/szentmartonplebania


 Kungyalui Kármelhegyi Boldogasszony kápolna

A kungyalusi lelkiélet beindítói a kunszentmártoni kármeliták voltak. 1946-ban egy magtárépületből alakítottak ki templomot Kisboldogasszony tiszteletére. Rendszeressé váltak a szentségek kiszolgáltatásai. A szerzetesek elhurcolása után (1950) a Váci püsp. kezelésébe került, majd később Kunszentmártonhoz csatolták. A templom állapota nagyon megromlott, ezért 1981-ben Fellegi Sándor kunszentmártoni plébános lebontatta. A jelenlegi kis kápolna 1981-ben épült javarészt külföldi adományokból. Oltárképe naiv kivitelezésű: Kármelhegyi Boldogasszonyt ábrázolja.

Forrás: Józsa László: Megszentelt kövek


 Magyarok Nagyasszonya kármelita kápolna

A kármelita rendház alapítása 1940-ben történik, kápolnáját 1941-ben szentelik fel. 1944-45-ig plébánia. 1948-tól ismét a rend kezelésébe kerül. 1950-ben a földszintet a kápolnával és az alagsor felét meghagyják, az épület többi részét államosítják. Ekkor lelkészséggé alakul, majd 1951-1989-ig ismét plébánia. 1989-től a kármelita rend kezelésében, mint templomigazgatóság, a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez kerül.

Halász Imre kunszentmártoni polgári iskolai tanár és Világban Élő Kármelita kezdeményező és szervező munkája eredményeként 1940. június 22-én érkeztek meg a kármeliták az Újvilág utcai magánházban kialakított ideiglenes zárdába. 1941. június 22-én volt a Munkácsy utcai telken a mai rendház alapkőletétele. A kétemeletes épület, a benne kialakított kápolnával öt hónap alatt épült fel. 1941. november 9-én szentelte fel a rendházat, kápolnát dr. Hász István tábori püspök. A Tartományi Elöljáróság Kunszentmártonba helyezte a rendi hittudományi főiskola filozófiai fakultását. 1950. elején a kunszentmártoni kármel priorátus rangjára emelkedett.

2007. ápr.-tól egy pécsi alapítvány kezelésében lelkigyakorlatosházként működik. Állandó jelleggel kármelita szerzetes nem tartózkodik a házban, csak lelkigyakorlatok alkalmával. Lelkiigazgató: P. Zselepszky Fábián kármelita (Keszthelyről). Misézik: Samu András nyugalmazott plébános.

A Tiszazug, Kunszentmárton és a templomok bővebb történetét magyarul és angolul, alföldi citerás-tekerőlantos népdalcsokor aláfestéssel lásd a www.kunszentmartontortenete.hu oldalon





 Szent Márton püspök templom

Anyakönyvezés: 1718-tól

Mint Árpád-kori településről, már az 1212- és 1215-ös években a Váradi Regestrum tesz említést. A tatárok pusztítása után IV. Béla kunokat telepít ide. A török uralom alatt elpusztul. 1686-tól „kunszentmártonyi puszta” néven emlegetik az oklevelek. Ebben az időben Csongrád látja el a hívek lelki gondozását. A középkori település közelében 1719-től gyors fejlődésnek indul. 1807-ben városi rangot kap, melyet 1895-ben elveszít, és csak 1986-ban nyeri vissza. 1721-ben kis templomot szentelnek. A telekparti határrészen ekkor még állnak az ősi templom falai. Ettől kezdve önálló plébánia, de a plébánia épülete csak 1766-ban készül el. 1739-ben pestis járvány pusztít. 1745-ben újabb templomot szentelnek a régi helyén. Mai temploma 1781-84 között készül el. 1910-ben a két oldalhajóval és hat mellékoltárral bővített templomot újra szentelik. 1992-ben fejeződött be a templom belső felújítása, 2004-2005-ben pedig a külső renoválás valósult meg (a plébániával együtt).

1993-ig az Egri, attól kezdve a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozik.
Az alsó temetőben kápolna a Hétfájdalmú Szűzanya tiszteletére.
A felső temető kápolna a Vigasztaló Szentlélek .

A torony 60 m magas. Régen a "büszke kunleány"-ként emlegették.



 Felső temetői Vigasztaló Szentlélek kápolna

A kápolna 1874-ben épült. Utolsó teljes felújítása 1994-ben történt meg. 2 harang található tornyában. Műemlék épület.

A kőszegi kálváriakápolna szolgált mintául építésekor.

komment
süti beállítások módosítása