Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jászárokszállás-Jászfényszaru

2013. július 12. 06:13 - Andre Lowoa

 Havas Boldogasszony kápolna


 Isteni Megváltó Nővérek Jézus Szíve kápolnája


 JÁSZÁROKSZÁLLÁS Szentháromság templom

A mai templom elődjét 1630-ban építették. Mai templomát 1761 és 1767 között építették a korábbi, szűknek bizonyult helyén. A templomtestet a korábbi épület tornyához csatlakoztatták. 1787-ben új torony került a homlokzatra copf stílusú kapuzattal. Maga az épület barokk stílusú, egyhajós, öt boltszakaszos. A külső majdnem teljesen dísztelen, csak az oromzat barokk kőszobor alakjai és az említetten kívül a két oldalsó kapuzata érdemel említést. A kapuk feletti kronosztichonos felirat az építési időt örökíti meg. Az északnyugati (bal oldali) bejárat felirata:
Largo bonorum fonti deo uni ac trino Árokszállásiensis statuere; vagyis „Minden javak bőségek forrásának, a háromságos egy Istennek építették az Árokszállásiak. ”A délkeleti (jobb oldali) kapuzat felirata: Honori sanctae triadis senatus com populo; vagyis „A Szentháromság tiszteletére az elöljáróság és a nép” .Az egyszerű külső mellett gazdag enteriőrt találunk. A csehsüvegboltozatos mezőket hevederívek és vaskos, három részes párkánnyal koronázott falpillérek választják el egymástól. Megemlítendő, hogy a boltozati harántívek ilyen nagy tereknél ritka módon nem félkör-, hanem kosárívesek, amely szerkezeti merészséget is mutat. A belső egységes barokk összhatású. Azzá teszik a fő- és mellékoltárai, a padok, a szószék, a két gyóntatószék. A fő és a két mellékoltár Kräcker János Lukács (1717-1779) munkája. A főoltár a Szentháromságot ábrázolja. Értéke még a templomnak a barokk orgona a háromnyílásos karzaton.


 Mindenszentek templom

A templom elődje a XV. században épült, 1702-ben építették fel ma is látható formájában.



 JÁSZFÉNYSZARU Szent Kereszt felmagasztalása temetőkápolna


komment
süti beállítások módosítása