Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Borsodnádasd

2013. július 04. 06:34 - Andre Lowoa

 Lemezgyári Jézus Szíve templom

A templom 1934-ben épült, barokk stílusban. Létrehozatalát gyár vezetői, elsősorban Quirin József igazgató és dolgozói egyaránt szorgalmazták, ezért nagyarányú gyűjtésbe kezdtek.

A templom tervezője Walder Gyula műegyetemi tanár, építője Szontágh Pál építészmérnök voltak. A főhomlokzat mellé asszimetrikusan helyezkedik el a torony. A templombelső berendezésénél kiemelkedő szerepet játszottak a helyi szakemberek. A festések, a famunkák, a csillárok, a karos lámpák, a kovácsoltvas rácsozat, a kupola, a kandeláberek és a kézimunkák mind a borsodnádasdi dolgozók hozzáértését és ügyességét dicsérik. Mellettük több ismert festő, szobrász és fafaragó művész (Leszkovszky György, Henczelmann J., Schmidt J., Kallós Miklós Elek, Márkupp Béla) paraszt barokk stílusú alkotásait csodálhatjuk mg a belső térben.
A templomot Kriston Endre egri segédpüspök szentelte fel 1934. november 11-én.



 Szent István király templom

A mai templom elődje (Mindszentek tiszteletére) a XVIII. században már állt, 1806-ban leégett, majd 1827-ben újabb tűzeset miatt használhatatlanná vált. 1844-ben Fisher érsek támogatásával, megkezdték az új templom tervezését. 1846-ban rakták le az új templom alapjait, s 1848 közepéig falait félmagasságig felhúzták, homlokzatára tornyot építettek. Csak 1853-ban tudták folytatni a munkát, amelyet 1859-ben fejeztek be. A kalsszicista stílusban épült templomot 1859. július 18-án szentelték fel, teljes belső felszerelése 1861-ig történt meg. Az építőmester Streimmelwőger Mihály volt.

komment
süti beállítások módosítása