Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miskolc

2013. július 03. 17:38 - Andre Lowoa



 Miskolc-Diósgyőri Görög Katolikus Lisieux-i Kis Szent Teréz templom

 Karmelita Nagy Szent Teréz-templom


 Szent Anna templom


 Újdiósgyőri Szent Imre-templom


 Vasgyári Szent István király templom



 Szent Kereszt felmagasztalása-kálváriakápolna



 Mindszenti Szent Péter és Pál apostol-templom

A templom 1728-1744 között épült, a középkori kápolna helyén, a kápolna lebontása után. Belső berendezése később készült. Az oltárképet Kovács Mihály festette.

A tornyai csak 100 évvel később készültek el. 1857-ben a Miskolcra látogató Ferenc József császár felajánlotta, hogy az egyik tornyot felépítteti. A másik tornyot az egri érsek és a helyi hívek adományaiból építették. 1884-re készült el mind a két torony.


 Városház téri Szűz Mária anyasága-kápolna


 Diósgyőri Szűz Mária Neve templom

A templomot 1753-ban Szűz Mária névre szentelték fel. A főoltár képe Szűz Máriát ábrázolja koronával a fején, jobb oldalán a kis Jézussal, amint egyik kezével egy gömböt nyújt édesanyjának. Mária képe van a Plébániahivatal pecsétjén is. Diósgyőr címere szintén a templom védőszentjének képét ábrázolja, tehát már a reformáció előtt is a város címere volt s csak tovább használták. Miskolc és Diósgyőr 1550 körül protestáns lett, és 1577-ben Diósgyőrben református eklézsia volt.


A templomnak három mellékoltára van, szószéke és a karzaton az orgona. Nagyon régi műemléke a pálosok által a XIII. században készített, fából faragott Szűz Mária szobor, mely kb. egy méteres, ez egy üvegszekrényben látható. A templomhajóban a bejárat jobb oldalán egy barlangszerű kiképzésben szintén egy Szűz Mária szobor van, melyet Vidinszky László, diósgyőri kántortanító építtetett hálából gyermeke súlyos betegségéből való felgyógyulása emlékére. A templom külső főbejáratának ajtaja felett lévő kőtábla latin szövegű feliratának fordítása így hangzik: „A templomot 1743-1752 között újították fel Almássy János és Fay László bőkezűségéből. Felszentelése 1753-ban, Barkóczy Ferenc, egri megyéspüspök végezte.”

komment
süti beállítások módosítása