Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bugyi-Dömsöd-Kiskunlacháza

2013. június 28. 21:31 - Andre Lowoa

 Szent Adalbert templom

Bugyi kisvárosias jellegű, barokk központjában áll az ugyancsak barokk stílusú, Szent Adalbert tiszteletére szentelt római katolikus templom, amelyet 1761-63-ban gróf Eszterházy I. Károly váci püspök építtetett.


BUGYI Borzspusztai Szent Antal és Szent József kápolna


 DÖMSÖD Szent Márton templom

A falu katolikus egyházközségét a váci püspök 1924-ben engedte megszervezni, majd 1928-ban, felépítették, és Szent Márton tiszteletére felszentelték neogótikus templomukat.





 Lacházi Szent László templom

A főleg reformátusok lakta Lacházán sokáig csak egy kis kápolna és a katolikus iskola szolgált misézőhelyül az Ipar utcában. Ezért a hívek nagy álma vált valóra, amikor a Kossuth u. 56. szám alatt felépülhetett az új katolikus templom. Közös erőfeszítéssel, adakozással, támogatásokkal és nem utolsósorban társadalmi munkával felépülhetett az új Isten háza. A templomot 1992. szeptember 20-án szentelte fel az akkori váci megyéspüspök, Keszthelyi Ferenc.

A templom alatt kripta került kialakításra, ami el nem évülő temetkezési helyként várja az ott nyugodni kívánókat.

A templomot számos festmény díszíti, köztük a stációk képei. A képek dr. Bacsa Antal orvos-festőművész keze munkáját dícsérik, aki szintén a templomban nyugszik. Ő készítette a Szent Lászlót ábrázoló oltárképet is.


 KISKUNLACHÁZA Peregi Szent Mihály templom

A peregi katolikus templom az 1771 . évi árvíz után épült, amely a ráckevei híd közelében lévő egykori Szent Imréről elnevezett templomot váltotta fel. A jelenlegi templomépületet Szent Mihály tiszteletére szentelték fel. Az eredeti épület a falusi templomok megszokott típusától eltér. A hajót kettős golyvázott falpillérek tagolják a négy sarkon. A diadalívnél és a szentélyben ismétlődik a falpillér. A pillérpórok és a kupolák az eredeti belső tér felépítését világosan érzékeltetik. A XX. századi átépítés miatt a térhatás erőteljesen megbomlott. A templom belsejében egykor elhelyezett szobrok közül a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló XVIII. századi, erősen vidékies alkotás feltehetőleg a régi templomból került ide. Figyelmet érdemel még Szent Imre herceg és Szent Vendel XVII. századi, fából készült barokk szobra. A Szent Mihály templom védőszentjének tiszteletére tartott peregi búcsú a régi hagyományok őrzője.
komment
süti beállítások módosítása