Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Budapest IX. kerület

2013. június 25. 06:16 - Andre Lowoa

 Ferencvárosi - Bakáts téri - Assisi Szent Ferenc-templom

A tatárdúlás után Pest várostól délre a plébániával rendelkező Pesterzsébetfalva, későbbi néven Szentfalva fekszik. Plébánosa iktatja be a Szent Mihály kápolna rektorát 1491-ben. A török időben elpusztul. Plébániatemplomának romjai a mai Boráros tér déli részén Pusztatemplom néven a XVIII. sz. végéig ismertek. 1766-ban, az addig egységesen külvárosnak emlegetett, várfalon kívül alakuló településeket, a város tanácsa közigazgatásilag két részre osztja a Kerepesi út (mai Rákóczi út) vonalával. Az északra eső részt Felső-, a délre eső részt (a mai József- és Ferencvárost) Alsó-külvárosnak nevezik. Mocsaras volta miatt a mai Ferencváros lassan népesül be. Hivatalos születésnapja 1792. december 4., amikor Ferenc császárról kapja nevét. 1822-ben a pesti ferenceseket bízzák meg e területen plébánia megszervezésével. Még ez évben felépül az ideiglenes templom, amelyet az 1838. évi árvíz súlyosan megrongál. 1867-ben Ybl Miklós terve alapján indul meg a mai templom építése. 1879. április 24-én szenteli fel Simor János hercegprímás. Belső díszítése évekig folytatódik. Than és Lotz freskói díszítik a jeles, műemlék templomot (780 m2). 1900-ban a ferencesektől a főegyházmegyei papság veszi át a plébánia vezetését. 1923-tól területéből három új plébánia alakul. 1994-ben Országh Sándor tervei alapján új orgona készül a plébániatemplomban. 1996-ban kártalanítás útján egyházközségi kulturális centrum épül a plébániatemplom altemplomában. A plébániaház 1996-tól ismét az egyházközség tulajdona. A templom az 1997. évi LIV. törvény alapján 15 664. törzsszám alatt I. kategóriába sorolt műemlék.


Középsőferencváros-Kaniziusz Szent Péter templomigazgatóság

Bundala Mihály, a KPI spirituálisa fáradozása nyomán a lazaristák megtelepedtek Ferencvárosban, s 1903-ban a Gát u. 4. sz. alatt zárdát és templomot építettek, neoromán stílusban. 1919-ben az épületeket a lakócsai apátság birtokaiért átadták a főegyházmegyének hitoktatói otthon számára. 1923-38 között a Középsőferencvárosi Páli Szt Vince plébánia itt működött. 1941-ben az épületek a Katolikus Iparos- és Munkásifjak Országos Egyesületének központja lett. 1948-ban templomigazgatóság. A templom orgonáját 1911-ben a Rieger gyár építette.

 Örökimádás Oltáriszentség templom

Az elsõ Oltáregyesület 1848-ban alakult Belgiumban. Hazánkban Trautwein János piarista Budapesten alapítja meg a Központi Oltáregyesületet, amelynek célja az Oltáriszentség tiszteletének elõmozdítása és szegény templomoknak liturgikus szerekkel és ruhákkal való ellátása.
1901-ben telepednek le Budapesten a belga eredetű Maria Repararix rend nõvérei és már ideiglenes otthonukban megkezdik az Oltáriszentség állandó imádását. 1904-ben az egyesület igazgatójának, Kanter Károlynak buzgólkodására lehetõvé válik az Örökimádás-templom alapkövének letétele, amely 1908-ra Aigner Sándor terve szerint (650 m2) készül el a zárdával és az Oltáregyleti székházzal együtt. Felszentelését 1908. szept. 8-án Kohl Medárd püspök végzi.
Az Orsz. Központi Oltáregyesület 1927-ben megveszi a Bokréta u. 35. sz. alatti házat lelkészi lakásoknak. A második világháború alatt a templom, rendház és lelkészi ház súlyos károkat szenved, amelyeketa fõváros támogatásával a hívek adományából kijavítanak. 1950-ben az Örökimádó rend tagjai visszatelepülnek Belgiumba. Ettõl kezdve a hívek igyekeznek az Oltáriszentség imádását napközben biztosítani.


 Budapest-Középsõferencváros - Páli Szent Vince plébániatemplom

E területen már a plébánia megalakulása elôtt Páli Szent Vince szerzetesei működnek. A Szeretet Leányai (Vincés Nővérek) Ranolder János veszprémi püspöktől 1875-ben alapított és hatalmassá nőtt (óvoda, elemi, polgári, tanítónõképzõ, ipari középiskola) leánynevelõ intézmény-együttest vezetik. A lazaristák pedig 1903-ban a Gát utcában építenek templomot és szerzetesházat. Késõbb templomukat és zárdájukat csereingatlan fejében az esztergomi főegyházmegyének hitoktatói otthon számára átadják. A Gát utcai templomból indul meg az 1923-ban megalapított plébánia élete. 1930-ban a Haller téri piac területén a főváros telket jelöl ki. Telekkönyvezteti azzal a kikötéssel, hogy az ingatlan kizárólag templom és plébánia céljait szolgálhatja. Itt épül Dr. Fábián Gáspár műépítész tervei szerint 1935–36-ban, az előzményekre visszatekintve, Páli Szent Vince tiszteletére a kereszthajós, neoromán plébániatemplom (1260 m2), amelyet Serédi Jusztinián hercegprímás 1936. október 18-án szentel fel. A plébániaház 1938-ra készül el. A plébánia területén volt a Zita barakk-lakótelep és a Kiserdônek nevezett, hírhedt nyomortelep. A plébániaépület egyházi tulajdon.

Anyakönyvek: 1923-tól, előtte a ferencvárosi plébánián.


Külsősoroksári út Szent Borbála templomigazgatóság



 Budapest-Külsõferencváros Ecseri úti Szent Kereszt templom

Kisegítő Kápolna Egyesület helyi szervezete 1921-ben alakul meg, és azzal kap nagy lendületet, hogy a Kápolna Egyesület országos főtitkára, Dr. Rónaszéki Trux Jenő, aki később a külsőferencvárosi egyházközség elnöke is lesz, bekapcsolódik a helyi munkába. Először a Gyáli úti iskola tornatermében nyílik lehetôség szentmise bemutatására. A főegyházmegyei hatóság 1925. szept. 1-jén részben a ferencvárosi, részben a kőbányai plébániák területébôl felállítja a Szent Kereszt plébániát és Farda Adolfot bízza meg vezetésével. Ugyanakkor a Főváros a Mária Valéria-telep egyik barakkházát adja át kápolna és plébánia céljára. 1930-ban készül el Dr. Fábián Gáspár műépítész terve szerint a templom (573 m2), amelyet Serédi Jusztinián hercegprímás szentel fel 1930. szept. 14-én, a templom titulusának ünnepén. 1941-ben épült az egyházi tulajdonban levô plébániaház. – A templomot minden hónap utolsó péntekén, amikor a Szentföldről származó kereszttel ünnepélyes keresztúti ájtatosságot végeznek, más plébániákról is sok hívő keresi fel. A templom külső és belső felújítása jelenleg is tart. A szentély falképeinek restaurálása 1997-ben készült el.

Anyakönyvek: 1925-től, előtte a ferencvárosi plébánián.

komment
süti beállítások módosítása