Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

MÁRIA, A JÓ TANÁCS ANYJA 1. rész

1467. április 25. 16:08 - Andre Lowoa

mother-of-good-counsel2_530.jpg     Ez az ünnep nem tartozik a főbb Mária-ünnepek közé. Eredetileg az ágostonos rend saját ünnepe volt és Itáliában terjedt el. Magyarországon a pozsony-virágvölgyi híres búcsújáró hely kegyképe iránti tisztelet nyomán vált ismertté.

A világegyház április 26-án ünnepli a Szent Szűznek azt az anyai készségét, hogy jó tanáccsal tudja segíteni gyermekeit. Nem véletlenül nevezi őt a Loretói Litánia a „bölcsesség székének”, sőt, XIII. Leó pápa kiegészítette a litániát „a Jótanács Anyja” titulussal, mégpedig a Róma közeli Genazzanóban történt csodás események hatására.                            pietro-barbo-paulo-ii-1_260.jpgÁprilis 26-án ezt ünnepli az Egyház!

 

De mi is történt II. Pál pápasága idején, 1467-ben. A törökök Albániát ostromolták és veszélyben forgott Shkodra városkája is. A hódítók házakat és templomokat romboltak le, gyújtottak fel és a nem muzulmán hitűeket rabszolgasorba hajtották. Érthető, ha a keresztény lakosság tömegesen menekült a muszlim uralom elől.

Két bátor nemes férfiú, akik szintén hazájuk elhagyására készültek, fájdalmasan gondoltak templomuk Mária-freskójára, mely oly sokszor ttfluvav_280.jpgvolt vigasztalásukra.

Könnyek közt kérték a Jó Tanács Anyját, mitévők legyenek, hogy megőrízhessék őt a mohamedánok dühétől.

Azon az éjszakán álmukban a Boldogasszony megmondta nekik, hogy készítsenek elő mindent országuk elhagyásához, de hozzátette, hogy ő maga is visszavonul Shkodrából, arra kérve őket, hogy kövessék a képet. A két barát bár kevéssé értette, hogy miként követhetnek egy freskót, de másnapra készen álltak és elmentek a szentélybe. Benső nagy bizalommal térdeltek le a Szűzanya lábaihoz, amikor a freskó elkezdett leválni a falról, és felhőbe burkolózva elhagyta a templomot. Látták, amint felemelkedett az égre, és ők bizony alig bírták követni. Annak ellenére, hogy éjjelente tűzoszlopként világított, Rómában egyszeriben mégis eltűnt a szemük elől. Sorra járták a nagy templomokat, keresve – de hiába.

1467. április 25-én azonban a Mária-freskó Szent Márk napján megállapodott a Rómától 25 mérföldre fekvő város Genazzanó, épülő ágostonos templomában.

Aznap éppen vásár volt a városkában, és a környékről összegyűlt sokaság templomi zászlókkal, ájtatosan énekelve ünnepelte Szent Márk napját. Amikor esteledni kezdett, a vásártéren egy égi tüneményre lettek figyelmesek. Könnyű felhő szállt le az égből, és rátelepedett az épülő templom egyik belső falára. (folyt.)consiglio5_535.jpg

 

komment
süti beállítások módosítása