Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Három szellemi lecke, hogy versenyben tudj maradni-Használd fel küzdelmeidet, hogy megerősödj hitedben-Hogyan harcoljunk a bennünk lévő jó szándék ellenségeivel-Isten a jellemedet veszi célba, nem a jólétedet

2019. január 13. 10:15 - Andre Lowoa




Három szellemi lecke, hogy versenyben tudj maradni


"Egy versenyben mindenki fut, de csak egyvalaki nyeri el a jutalmat. Tehát úgy fussatok a versenyen, hogy nyerjetek. Ahhoz, hogy megnyerjétek a küzdelmet el kell hagynotok sok mindent, ami megakadályozna abban, hogy a legjobbat hozzátok ki magatokból. Egy sportoló végigküzdi magát mindezen, csak azért, hogy megnyerjen egy kék szalagot, vagy egy ezüst kupát, de mi olyan jutalomért harcolunk, ami soha nem tűnik el. Így tehát fussatok egyenesen a cél felé úgy, hogy minden lépéseteket annak érdekében teszitek. Harcolok, hogy nyerjek." (I. Korinthus 9,24-26, TLB)

Tudtad, hogy versenypályán vagy?

A Biblia azt mondja az I. Korinthus 9,24-26-ban:

"Egy versenyben mindenki fut, de csak egyvalaki nyeri el a jutalmat. Tehát fussatok úgy a versenyen, hogy nyerjetek. Ahhoz, hogy megnyerjétek a küzdelmet el kell hagynotok sok mindent, ami megakadályozna abban, hogy a legjobbat hozzátok ki magatokból. Egy sportoló végigküzdi magát mindezen, csak azért, hogy megnyerjen egy kék szalagot, vagy egy ezüst kupát, de mi olyan jutalomért harcolunk, ami soha nem tűnik el. Így tehát fussatok egyenesen a cél felé úgy, hogy minden lépéseteket annak érdekében teszitek. Harcolok, hogy nyerjek." (TLB)

Miközben a versenypályán vagy, nem szeretném, hogy az oldalvonalra kelljen kerülnöd. Nem szeretném, hogy belelépj egy mélyedésbe. Azt szeretném, ha a eljutnál a célvonalig és megnyernéd a díjat.

Akárcsak egy katona, egy sportoló is három dolgot tanít nekünk arról, hogy milyenek legyünk, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból:

  1. Akarnod kell nyerni. Ez a különbség egy "laza" keresztény és egy elkötelezett keresztény között. Van különbség egy golfversenyző és egy olyan golfjátékos között, aki csak hobbiból játszik? Hogyne lenne. Az elkötelezett golfozó komolyan veszi a játékot. Azért játszik, hogy nyerjen. A hobbijátékos csak jól érzi magát a kikapcsolódása alatt. A különbség a komolyság szintje. Ha szeretnél nyerni az életben, annak szándékosnak kell lennie. Nem fog véletlenül, vagy minden energiabefektetés nélkül megtörténni. Mennyire vagy komoly azzal kapcsolatban, hogy azzá válj, amivé Isten akarja, hogy legyél?
  2. Fegyelmezned kell magad. Egyetlen sportoló sem válik profivá anélkül, hogy edzene. Attól nem válsz nagyszerűvé, hogy azt teszed, amihez éppen kedved van. Nincsenek rövidebb utak az éretté váláshoz. Nincsenek rövidebb utak a nagyszerűséghez. Mik azok a dolgok, amiket elhagyhatsz, hogy több időt tölthess Istennel, többet adj Istennek, többet szolgálj és egyre inkább azzá válj, amivé Isten akarja, hogy legyél?
  3. Folyamatosan a jutalomra kell összpontosítanod. Hatalmas fájdalmat vagy képes elviselni és fegyelmezni tudod magad, ha rájössz, hogy van oka a szenvedésednek és a végén megtörténik a jutalomosztás. A Biblia azt mondja a Zsidók 12,2-ben: "Tartsátok a szemeiteket Jézuson, aki elkezdte és meg is futotta ezt a versenyt, amiben mi is vagyunk. Tanulmányozzátok, hogy ő hogyan csinálta. Mert ő soha nem vesztette szem elől, amerre haladt – azt az örömmel teli véget Istenben és Istennel –, mindennel szembe tudott szállni végig az úton. A kereszttel, a szégyennel, mindennel. És most ő ott van a tisztelet helyén, közvetlenül Isten mellett." (MSG)

Beszéljetek róla

  • A munkatársaid elkötelezett vagy "laza" kereszténynek neveznek téged? Miért?
  • Az életed mely részein van szükséged nagyobb önfegyelemre?
  • Milyen gyakorlati módon tudod a "szemedet mindig Jézuson tartani"?





Használd fel küzdelmeidet, hogy megerősödj hitedben

"Most, hogy a legrosszabb véget ért, örömmel jelenthetjük, hogy tiszta lelkiismerettel és hittel kerültünk ki belőle, és szembenézhetünk a világgal - s ami fontosabb - veletek, emelt fővel. De ez semmiképp sem a mi lépteinknek köszönhető. Isten volt az, aki megtartott minket figyelmünket rá irányítva, feltétel nélkül." (angolról fordítva, 2Kor 1,12 MSG)




Ahhoz, hogy túljuss mindazon, amin most mész keresztül, segít, ha arra összpontosítasz, hogy ki Isten - arra, hogy az Ő természete nem változik. Tekintet nélkül a körülményeidre és, hogy hogy érzed magad, kapaszkodj abba a tudatba, hogy Isten természete változatlan.

A körülményeid nem változtathatják meg Isten természetét. Isten kegyelme még mindig tart, Ő még mindig érted van, még ha nem is érzed úgy.

Jusson eszedbe mindaz, ami Istenre nézve örökérvényű igazság: Ő jó, Ő szeret téged, Ő veled van, Ő tudja, min mész keresztül, Ő törődik veled, és terve van az életedre nézve.

Raymond Edman mondta egyszer: "A sötétségben sose kételkedj abban, amit Isten mondott a világosságban."

Beszéljünk róla!
Mit mondott neked Isten a világosságban, amit most kétségbe vonsz a sötétségben?
Miért kételkedsz most Istenben?
Mondd ki ezt az igazságot: A körülményeid nem változtathatják meg Isten természetét.




Hogyan harcoljunk a bennünk lévő jó szándék ellenségeivel

 

"Elhatároztam, hogy betartom törvényeidet örökre, bármi is történjen."

(Zsoltárok 119:112, CEV fordítás)

Sokan azért nem élnek hatékony életet, mert soha nem tanulták meg, hogyan küzdjenek az elméjükben dúló csatákkal.

Ha meg akarod tanulni az elmédet irányítani, meg kell tisztítanod azt a káros gondolatoktól. Ez nem könnyű feladat, mivel három ellenséged van, ami meg akar akadályozni, hogy beteljesítsd az életed megváltoztatására irányuló jó szándékaidat.

  1. Az első számú ellenséged a régi természeted. Pál azt mondja a Róma 7:23-ban: "Van egy másik erő bennem, ami csatában áll az elmémmel. Ez az erő rabszolgájává tesz a bűnnek, ami még mindig bennem van. (NLT fordítás) Észre szoktad venni magadon, hogy olyan dolgokat teszel, amelyeket igazából nem is akarsz megtenni? Ez a csata az agyadban zajlik a régi, bűnös természeted és a benned lévő jó szándékok között.
  2. A második ellenséged Sátán. Sátán nem kényszeríthet semmire, de tehet javaslatokat, és azok a javaslatok nagyon-nagyon erősek. Folyamatosan negatív gondolatokat ültet el az agyadban. Erre felhasználhat más embereket, a televíziót, vagy egyszerűen csak bedob egy gondolatot az elmédbe.
  3. A harmadik ellenséged a világ értékrendje. Van bármi is a mai világban, ami önfegyelemre sarkallná az embert? Nincs semmi. Gyakorlatilag minden reklám ezt mondja: "Ma megérdemelsz egy kis lazítást, legyen úgy, ahogy te szeretnéd, mi mindent megteszünk ezért..." A Biblia azt mondja az 1János 2:16-ban: "Mert mindaz, ami a világban van - a test kívánsága, a szem kívánsága és a(z életben lévő dolgokkal való) büszkélkedés -, nem az Atyától van, hanem a világból jön." (NIV fordítás)

Ilyen ellenségek mellett nem csoda, hogy elbátortalanodunk, kétségbeesünk és bukásokkal küszködünk.

Te hogyan vívod meg ezt a csatát? Nézd meg, mit mond a 2Korinthus 10:3-5: "Bár a világban élünk, nem úgy harcolunk, ahogy a világ. A fegyverek, amikkel mi harcolunk, nem a világ fegyverei. Sőt, épp ellenkezőleg: (a mi fegyvereinknek) isteni erejük van az erősségek lerombolására. Ezekkel rombolunk le minden vitát, érvelést és állítást, ami Isten megismerése ellen van, és foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy Krisztusnak engedelmessé tegyük." (NIV fordítás)

Van választásod. Az elmédnek hallgatnia kell rád. Isten nem csak elmét adott, hanem akaratot is! A legjobb akkor legyőzni a kísértést, amikor az még el sem kezdődött.

"Elhatároztam, hogy betartom törvényeidet örökre, bármi is történjen." (Zsoltárok 119:112, CEV fordítás)

 

Beszéljetek róla:

  • Elhiszed, hogy Isten törvényének és útmutatásainak követése szabadságot hoz és segít élvezni az életet? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mit használ Sátán konkrétan a te személyes életedben, hogy romboló gondolatokra és viselkedési mintákra irányítsa a figyelmed?
  • Mit tudsz tenni azért, hogy megtanulj kívülről igeverseket, hogy még könnyebben állhass meg a kísértésekkel szemben?



Isten a jellemedet veszi célba, nem a jólétedet


„Öltsetek magatokra egy teljesen új életszemléletet – egy Isten-központú, belülről megújult és a magatartásotokba is beépülő életszemléletet, amint Isten tökéletesen újrateremti bennetek az Ő jellemét.” (Efezus 4:22-24, MSG-fordítás)

spiritual-growth-articles.jpg

Megannyi vallás és New Age filozófia áll ki a régi hazugság mellett, miszerint isteni természetünk van, ill. istenekké válhatunk. Hadd szögezzem le egyértelműen: soha nem lesz belőled Isten, de még csak istenség sem.

Ez a gőggel átitatott hazugság a Sátán legrégebbi kísértése. Sátán azt ígérte Ádámnak és Évának, hogy ha követik tanácsát, olyanok lesznek, „mint az istenek” (Teremtés könyve 3:5 KJV-fordítás).

Az istenné válás eme vágya mutatkozik meg, valahányszor megpróbáljuk irányításunk alá vonni körülményeinket, a jövőnket és a körülöttünk lévő embereket. Ám teremtményekként soha nem lesz belőlünk Teremtő. Isten nem akarja, hogy istenné válj; a szándéka sokkal inkább az, hogy hasonlóvá válj Őhozzá azáltal, hogy magadra öltöd az Ő értékrendjét, magatartását, hozzáállását és jellemét. Isten velünk kapcsolatos akarata a következő: „Öltsetek magatokra egy teljesen új életszemléletet – egy Isten-központú, belülről megújult és a magatartásotokba is beépülő életszemléletet, amint Isten tökéletesen újrateremti bennetek az Ő jellemét.” (Efezus 4:22-24, MSG-fordítás)

Istennek a földi életedre vonatkozó elsődleges célja nem a kényelmed és a jóléted növelése, hanem a jellemed fejlesztése. Az Ő akarata az, hogy szellemileg, lelkileg növekedj, és válj  Krisztushoz hasonlóvá. A Krisztushoz hasonlóvá válás nem jelenti a személyiséged elvesztését vagy azt, hogy egy ész nélküli klón leszel.

Isten téged teljesen egyedinek és különlegesnek teremtett, és semmi esetre sem akarná ezt lerombolni. A Krisztushoz hasonlóvá válás nem a személyiséged, hanem a jellemed átformálásáról szól.

Isten azt akarja, hogy olyan legyen a jellemed, mint ami Jézus boldogmondásaiban, a Szentírásnak a Lélek gyümölcséről szóló hivatkozásaiban, Pálnak a szeretetről szóló nagy értekezésében, és Péternek a hatékony és termékeny élet jellemzőiről szóló leírásaiban szerepel (Máté 5:1-12; Galata 5:22-23; 1Korintus 13; 2Péter 1:5-8).

Valahányszor megfeledkezel arról, hogy Isten egyik legfontosabb célja az életedben a jellemed fejlesztése, mindig elszomorodsz majd a körülményeid miatt. Így fogsz tűnődni: „Miért történik ez velem? Miért kell keresztülmennem ilyen nehéz időszakon?” Erre az egyik válasz az, hogy az élet eredendően nehéz. De ez teszi számunkra lehetővé, hogy növekedjünk. Ne felejtsd el, hogy a Föld nem a mennyország.

Sok keresztyén félreértelmezi Jézusnak „a bővölködő életről” szóló ígéretét (János 10:10), és azt gondolja, hogy hit és imádság által tökéletes egészség, kényelmes élet, állandó boldogság, álmai tökéletes beteljesülése és problémáinak azonnali megoldása lesz az osztályrésze.

Egyszóval elvárják, hogy a keresztyén élet könnyű legyen. Azt várják, hogy mennyország legyen a Földön.

Sokan kizárólag önmagukat helyezik a gondolkodásuk középpontjába, és úgy kezelik Istent, mint valami dzsinnt, aki egyszerűen csak azért létezik, hogy szolgáljon minket a személyes önmegvalósításunkra irányuló önző törekvéseinkben. Isten azonban nem a cseléded, és ha abban az illúzióban ringatod magad, hogy az életnek igazából könnyűnek kellene lennie, akkor vagy óriási kiábrándultság vár rád, vagy állandóan a valóság tagadásában fogsz élni.

Soha ne felejtsd el, hogy az élet nem rólad szól!  Azért létezel, hogy Isten tudjon használni az Ő céljaira, és nem fordítva. Miért biztosítana Isten mennyországot itt a Földön, ha az igazi mennyországban majd az örök életed során fogsz élni? Isten azért biztosít valamennyi időt számunkra itt a földön, hogy építsük és erősítsük jellemünket a mennyben töltött örök életünkre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Olykor nehéz átlátnunk, miként dolgozik Isten jellemünkön a nehéz körülmények közepette. Mit gondolsz, mit vár el tőled Isten, amikor nem érted, hogyan munkálkodik az életedben?
  • Ha az örökkévalóság távlatát – a mennyben ránk váró jutalmat  – tartod szem előtt, akkor mennyiben közelítesz másképp az itteni életed nehézségeihez?
  • Hogyan vagy miképpen lehetnek hatékonyabbak az ajándékaid és a képességeid akkor, ha azok összhangban állnak Isten céljaival?


komment
süti beállítások módosítása