Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Felsőmarác

2017. augusztus 08. 08:04 - Andre Lowoa

Felsőmarác 328 lakosú község Körmendtől délnyugatra, 13 kilométerre fekszik. Határában feltárt bronzkori leletek tanúsága szerint ősrégi lakóhely ez a település. Az első okleveles említése 1258-ból származik. Neve szláv személynévi eredetű. Határában az egykori Tótfalu-pusztán állt a Csányi család középkori kastélya, melyet a török korban végvárrá alakítottak. Helyén jelenleg egy kereszt látható.
Árpád-kori eredetű templomának titulusa: Szent Erzsébet.
A falu szomszédságában található a 92 hektáros Himfai parkerdő, mellette a 12 hektáros horgásztó vizét fodrozza a szél. A tó rendkívül gazdag csuka, ponty, keszeg és egyéb halfajokban.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Árpád-házi Szent Erzsébet-templom


A templom a XIII. században épült, majd többször átalakították. Először a Szentély-részét módosították, majd 1436-ban az épületet meghosszabbították.
A török pusztítás után a templomot a kálvinisták használták 1674-ig. A templomot elhanyagolták, nem renoválták, sem a helybeli földesurak és nemesek, sem a távollakó részbirtokosok nem voltak hajlandók anyagi támogatást nyújtani. A kisnemesek és a jobbágyok a török háborúk és az adóteher miatt képtelenek a templomot is rendbe hozatni, így az épület erősen romlásnak indult. A templomot 1733-ban újjáépítették. Külső falait megerősítették, belsejét átalakították. 1870-ben bővítették Nyugat felé, ekkor kapott tornyot a faharangláb helyett és így alakult ki mai formája.

komment
süti beállítások módosítása