Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csákánydoroszló

2017. augusztus 08. 08:05 - Andre Lowoa

Csákánydoroszló 1751 lakosú község a 8-as főközlekedési út és a 21-es/Szentgotthárd-Szombathely/ vasútvonal mentén, Körmendtől 8 kilométerre, nyugatra fekszik. Nagycsákány mezőváros és Rábadoroszló egyesüléséből 1939-ben keletkezett. A falutól északra lévő nagy erdőségekben több őskori halomsírt ismerünk. Az elpusztult Magyarbüks falu felett a Várdombon állt a régi csákányi vár. Helye ma is megtekinthető. Mindkét eredeti település az Árpád-kor kezdeti századaiban keletkezett, noha okleveles említései csak későbbi időszakból maradtak fenn. Csákány 1248, Doroszló pedig 1471 óta adatolt. Az Újkorban, története a Batthyány család grófi ágáéval fonódott össze. Kanizsa török kézre kerülése után a család itteni kastélyát jelentős végvárrá építették ki. Nagycsákány katonáskodó lakói ekkor kapták „hajdúvárosi” kiváltságaikat. A háborús idők elmúltával a végvárat barokk kastéllyá alakították át, jelentős park tartozik hozzá.
Mai formájában 1765-ben épült a Nepomuki Szent János titulusú római katolikus templom.
A volt Batthyány-kastélyt jelentős végvárrá építették, a háborús idők elmúltával a végvárat barokk kastéllyá alakították át.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Nepomuki Szent János-templom


A templom 1765-ben épült, barokk stílusban. Építtetője Batthyány Imre gróf.


komment
süti beállítások módosítása