Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyanógeregye-Sorkifalud-Sorkikápolna

2017. július 19. 08:36 - Andre Lowoa

Gyanógeregye 156 lakosú község Vasvártól 14 kilométerre, északra fekszik. A Sorok-patak mentén elhelyezkedő település Gyanó és Geregye egyesítéséből jött létre. Gyanó első okleveles említése 1233-ból, Geregyéé pedig 1325-ből származik. Geregye neve azonos azzal az Árpád-kori nemzetségnévvel, melyből a falu későbbi birtokosai az Egerváryak származtak. Csendes, nyugodt fekvése alkalmassá teszi falusi pihenésre.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/

 

Jézus Szíve-iskolakápolna





Sorkifalud 667 lakosú község a 17-es/Nagykanizsa-Szombathely/ vasútvonal mentén, Szombathelytől délkeletre, 16 kilométerre fekszik. A Sorok mentén elhelyezkedő kisebb települések, Dömötöri, Sorkikisfalud, Szentléránt és Taródháza egyesítésével keletkezett. A településrészek közül Dömötörit már 1281-ben említik. A településeken a feudális korban sok kisnemes lakott.
Római katolikus templom a védőszentről elnevezett faluban Szentléránton épült.
Taródházán XVII. századi eredetű, egykori Nádasdy-kastély található, melyet újabban elkezdtek felújítani.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/

 

Szent Lénárd apát-templom

 
A templom a XIII. században épült, a XVIII. században átépítették, barokk stílusban. 1850-ben leégett, és újjáépítették.

 

 

Sorkikápolna 269 lakosú község Szombathelytől délre, 14 kilométerre fekszik. A Sorok mentén elhelyezkedő település Sorkikápolna és Sorkitótfalu egyesítésével keletkezett, a két településrész még ma sem épült egybe. A középkorban Zalaknak hívták, 1278-ban említik elpusztult várát, melynek helyét a közelmúltban feltárták. A mocsaras területen gerenda-rácsszerkezetre alapozott fa lakótorony állt. Jelenlegi nevét arról a kápolnáról kapta, melyet Szent László tiszteletére szenteltek.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/

 

 

 





komment
süti beállítások módosítása