Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ostffyasszonyfa

2017. július 01. 07:46 - Andre Lowoa

Ostffyasszonyfa 831 lakosú község a 20-as/Szombathely-Veszprém-Székesfehérvár-Budapest/ vasútvonal mentén, Sárvártól 13 kilométerre, északkeletre fekszik. A Kemenesháton elhelyezkedő település első okleveles említése 1257-ből származik. Nevének előtagja a hasonló nevű család birtoklásával magyarázható.
A Nagyboldogasszony római katolikus templom középkori eredetű, melynek szentélyéhez 1777-ben építettek hajót, majd 1830-ban tornyot, késő barokk stílusban. A főoltárképe 1731-ből való Schaller-festmény Szűz Mária mennybemenetelét ábrázolja.
A volt Ostffy-kastély 1840-ban épült klasszicista stílusban.
Az evangélikus templom, a volt Vörös-kastély, a Csonkavár és az I. Világháborús hadifogoly temetőn kívül talán a legismertebb nevezetessége a Pannónia Ring motorverseny-pálya.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Nagyboldogasszony-templom


A templomot az 1730-as években vették vissza az evangélikusoktól. Erre már 1719-ben tett kísérletet a kormányzat az alispánon keresztül, de akkor a helyi birtokosok még elkergették a foglalókat. A 18. század első felében Kenyeri leányegyháza volt. 1774-ben lett önálló plébánia, akkortól a csöngei katolikus híveket is innen látták el. A korábbi templomot állítólag a 17. században alakították ki a kastélybeli kápolna felhasználásával. Romos szentélyét a 18. század közepén újították fel. 1777-ben bővítették hajóval, tornyot 1830-ban kapott. Az épület egyhajós, a hajónál kisebb, egyenes záródású szentéllyel. Északi oldalához sekrestyét építettek. A főhomlokzat előtt áll a négyszintes, órahelyes párkányú torony, rajta falazott gúlasisakkal. A hajó felett két, a szentély felett egy csehsüvegboltozat található. A szentély északi falába egy római kori feliratos követ építettek be. A tábla 12 felszabadított kelta rabszolga hálatáblája egy általuk tisztelt pogány isten számára.(Szinte egyedülálló, mert a régészek még egy ilyen tábláról tudnak ami Észak-Afrikában található.) A déli oldalon álló gótikus stílusú, kőből faragott keresztelőmedencén ívelt pajzsban az Ostffy család szárnyas madárlábas címere látható. Mögötte a vakolatban felismerhető egy befalazott ajtó. A hajó déli falán található egy középkori befalazott ablakkáva, amely a hajó korábbi eredetét mutatja. A főoltár barokk stílusú képén Mária mennybemenetele látható (Schaller alkotása, 1731-ből). Mögötte is középkori faragványtöredékek vannak. A hajó elején álló orgonakarzatot három ív tartja. A szószék hangvetője empire stílusú, a keresztelőmedence vörösrézből készült. 2011-től elvesztette plébánia rangját és Kenyeri fíliája lett.

komment
süti beállítások módosítása