Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Harka

2017. június 20. 08:33 - Andre Lowoa

Harka 1534 lakosú község a 15-ös/Sopron-Szombathely/ vasútvonal mentén, Soprontól délre, 6 kilométerre fekszik az osztrák-magyar határ mellett. A helységet 1245 óta jegyzik az oklevelek. 1432-ben zajlott az első német betelepülés. 1674-ben kapott a település vásártartó jogot.
A falu határában található a „Kogli” /Harkai-csúcs/, amely természetvédelmi terület.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Szent Péter és Szent Pál-templom

 

Az Árpád-kori templom napjainkra is őrzi román és gótikus stílusú részleteit, a jelentős rész a XVIII. században barokk stílusban épült.

A Szent Péter és Pál-templomot már 1309-ben már említik az oklevelek. E korból való a félköríves apszis, a déli homlokzaton a csúcsíves ablakok és a pálcatagos kőkeretes ajtó. A támpilléreket is gótikus elemnek vélnénk, de nem az ablakokkal egyidősek, hanem a barokk átépítés kellékei. Azért épültek, hogy a XVIII. században kialakított dongaboltozatot a falak elbírják. A szegkovácsok által készített szögekkel kivert ajtón belépve villogó fehérség és a mélykék szentély ellentéte fogadja a látogatót. Amíg Stornó Ferenc XIX. század végi alkotása felé haladunk eltöprenghetünk: vajon mit fedhetett el az újkor művészének a múltat sejtető munkája. Bármit is, a mai látvány is szép. A freskó a csillagos eget idézi, és a templomot őrző két szentet - Szent Pétert és Szent Pált - ábrázolja.
 




komment
süti beállítások módosítása