Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jánossomorja-2013. augusztus 14. 07:52

2017. június 01. 12:02 - Andre Lowoa

Jánossomorja 5977 lakosú hansági város a 86-os főközlekedési út és a 16-os/Hegyeshalom-Szombathely/ vasútvonal mentén fekszik, Mosonmagyaróvártól 12 kilométerre, délnyugatra fekszik. Mosonszentjános, Mosonszentpéter és Pusztasomorja egyesülésével jött létre a település. Oklevelek a XIII. században említik, mikor a tatárjárás elpusztította a magyar és besenyői határvédőket és helyükre németeket telepítettek. Szent-János és Szent-Péter az óvári várbirtok része volt. Somorjának végig magyar urai voltak. A törökök felégették a vidéket, ezután német telepesek és csallóközi magyarok költöztek ide. Az 1946-os kitelepítéskor a két német falu szinte elnéptelenedett, majd az Alföldről és a Csallóközből települtek ide.
A műemlék jellegű mosonszentjánosi Keresztelő Szent János római katolikus templom barokk stílusú, XVIII. századi épület. Berendezése: barokk szószék a XVIII. századból; copfstílusú mellékoltárok a XVIII. század végéről; szép, faragott padok.
A műemlék jellegű mosonszentpéteri Szent Péter római katolikus templom középkori eredetű. A torony alsó része XIII. századi templom és a torony felső része a XIX. század végén újjáépített, romantikus formájában látható.
A műemlék jellegű pusztasomorjai római katolikus templom gótikus, XV. századi eredetű épület, melyet 1750 körül alakítottak át barokk stílusban. A bejárat feletti félkörös fülkében Szent Flórián szobra látható.
Jelentős emlék még az 1891-ben készült Nepomuki Szent János- és Mária- szobor.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/

 

komment
süti beállítások módosítása