Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyömöre

2017. május 26. 09:18 - Andre Lowoa

Gyömöre 1371 lakosú község a 10-es/Győr-Celldömölk/ vasútvonal mentén, Téttől 4 kilométerre, délkeletre fekszik. A helység régi neve Gemevre. Valószínűleg eddig húzódott az avar gyűrű, erre utal a Gyürháti és a Gyüroldali dűlőnév. Két különálló település volt, összeépülésükkel jött létre Gyömöre. Birtokosai között szerepeltek Gemevrei György, Török Bálint, a győri jezsuiták, az Esterházy család, Cseri basa. 1908-ig Gyöörő volt a község neve.
A műemlék jellegű római katolikus templom barokk stílusban, 1767-1772 között készült el. Építtette Esterházy Károly, Fellner Jakab tervei alapján. Homlokzati órapárkányos tornyát gazdagon képzett, tört vonalú sisak fedi. Berendezése: a díszes főoltár 1666-ból való, a mellékoltárok pedig XVIII. századi alkotások. A bal oldali mellékoltár előtt XV. századi ikon látható. A szószék gazdagon díszített, míves faragású (XVIII. század). Különösen értékesek az 1770 körüli rokokó padok. A templomban szép vörösmárvány keresztelőkút, a templom előtt kőkereszt (1861) található. A dombon álló templomhoz lépcsősor vezet a Vörösmarty utcából.
A templom közelében áll az evangélikus harangtorony.
A romantikus stílusú kápolna a temetőben található, melyet Friedrich Károly és Miháldy Borbála építtetett 1928-ban.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Szent Mihály-templom


A templom 1772-ben épült barokk stílusban.




komment
süti beállítások módosítása