Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lenti-2013. augusztus 11. 13:53

2017. május 21. 08:44 - Andre Lowoa

Lenti 8496 lakosú város a 75-ös főközlekedési út, valamint a 23-as/Rédics-Zalaegerszeg/ vasútvonal mentén. 1237-ből származik első említése. Nevét Nempthynek (Németinek) írják, ami német telepesek jelenlétére utal. A XVI-XVII. században jutott komolyabb szerephez, mikor a mocsaras Kerka folyó mellett egy szigeten felépült a törökellenes harcok idején egyre nagyobb jelentőségűvé váló vára. A harcok multával a település jelentősége csökkent, csak az elmúlt évtizedekben értékelődött fel ismét. Lenti 1979 óta város, azóta a népessége növekszik.
A Kerka folyó melletti L alakú vár  a XII. században épült. A török időben néhány évig Zrínyi Miklós költő és hadvezér tulajdonában volt, majd a XVII. század közepétől az Esterházy családé lett. A vár maradványait a XVIII. században épült magtár épületében láthatók. Körülötte kis horgásztó van.
A Szent Mihály római katolikus templom a XVII. század végén épült, mai barokk arculatát az 1747-es átalakítás során kapta. A belsőben freskókat és az oltárképeket ifjabb Dorfmeister István festette. Mellette barokk Szentháromság szobor és Szent István szobra (1996. Béres János) tekinthető meg.
Római katolikus harangláb található Lentiszombathelyen XVIII. századból és Bárszentmihályfán XX. századból.
1970-ben talált 40 Celsius fokos melegvízre épített fürdő 1978-ban nyílt meg, azóta látványos fejlesztésen ment keresztül. Ma fedett és szabadtéri medencéi egyre kedveltebbek a határainkon innen és túlról érkező vendégek között.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/




komment
süti beállítások módosítása