Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Almásháza-Misefa-Nagykapornak-Orbányosfa-Padár

2017. május 20. 08:32 - Andre Lowoa

Almásháza 57 lakosú község a 76-os főközlekedési út mellett Zalaegerszegtől 20 kilométerre, keletre fekszik. A község első említése 1198-ban Almas. A mai elnevezést 1513 óta használják. A községet említő XII. századi oklevél tanúsága szerint azt Lőrinc ispán a szentgotthárdi ciszterci apátságnak adományozta. A település még 1593-ban is az apátság tulajdonában volt. Középkori plébániája a mai temető helyén állhatott, feltételezések szerint a törökök pusztították el. A 76-os útról megközelíthető festői környezetű községben nincs átmenő forgalom, ezért levegője nagyon tiszta.
A mai kápolna 1908-ban a hívek támogatásával épült, a kápolna előtti kőkereszt 1864-ből való.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/

Kisboldogasszony-templom






Misefa 301 lakosú község Zalaegerszegtől 16 kilométerre, délkeletre fekszik. A község neve 1352-ben: Myxefolua, 1696-ban: Misefa. A magyar Mikse személynév és a falva összetétele.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/




Nagykapornak 975 lakosú község a 76-os főközlekedési út és a 17-es/Nagykanizsa-Szombathely/ vasútvonal mentén, Zalaegerszegtől 12 kilométerre, délkeletre fekszik. 1237-ben Copurmuch, 1784-ben: Nagy Kapornak. Szláv eredetű helységnév. Mint helynév megvan több szláv nyelvben, közszói jelentése: csalánnal benőtt hely.
A helység jellegzetessége a római katolikus templom, mely 1170 körül épült, román stílusban. Eredetileg bencés apátsági templom volt, 1566-ig állt fenn a bencés kolostor, mely hiteles hely volt. Sokszor tartották itt a megyei közgyűléseket és a törvényszéket. Szigetvár eleste után a benedekrendi barátok elhagyták. Az épületet ezután végvárrá alakították át. A nagyon megrongálódott épületet a XVIII. században építették újjá, ekkor kapta a templom belső része a barokk formát. Szószéke copf stílusú. Mellette az egykori apátsági épület áll.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szentséges Üdvözítő-templom

 

Az eredeti templom háromhajós, bencés apátsági templom volt, a XIII. században épült, román stílusban. A török időkben az apátságot erőddé alakították át, az 1600-as években leégett. Újjáépítése, egyhajóssá alakítása a XVIII. század végén történt.

alapítva: a XIV. században, újjászervezve 1736.


Remetekerti Magyarok Nagyasszonya-kápolna


A kápolna a XVIII. században épült.




Orbányosfa 146 lakosú község Zalaegerszegtől 20 kilométerre, keletre fekszik. Első írásos említése 1429-ben: Vrbanosfalwa. A mai alak 1773-ban jelenik meg. Az Orbán személynév régi latinos alakjának és a -falva utótagnak az összetételéből alakult.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/





Padár 142 lakosú község Zalaegerszegtől 22 kilométerre, keletre fekszik. A falucska neve Podar alakban 1439-ben bukkant fel egy oklevélben. Idegen /német vagy szláv/ személynévből keletkezett magyar helységnév.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Nepomuki Szent János-iskolakápolna





komment
süti beállítások módosítása