Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kacorlak-Pölöskefő

2017. május 06. 08:45 - Andre Lowoa

Kacorlak 241 lakosú község Zala megyében, Nagykanizsától északra, 16 kilométeres távolságban egy dombok közt megbúvó, rendezett, virágos falu tárul az utazók szeme elé. Kacorlak ősi múltú település, 1314-ben Lok néven már említik az írások. A XV. században a Kacor birtokos család nevéről kapta a megkülönböztető jelzőt. A község számos felújított, gyönyörű műemlékkel büszkélkedhet.
1875-ben épült a Mária nevére felszentelt római katolikus templom. Markó Imre Lehel nyelvész szerzetes -évtizedekig a község plébánosa- ízlését dicséri a szembe miséző oltár és a vörös márványlapozás.
A falu központjában áll az I. és II. Világháborús emlékmű.
Két nádfedeles, csonkakontyos, beugró tornácos népi lakóház őrzi a régi falukép emlékét, a szépen rendben tartott porták turisztikai látványosságok eredeti berendezési tárgyaikkal együtt.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szűz Mária neve templom


A falu első temploma 1740 körül épült, ennek teteje, kórusa fából volt; az akkori templomot Szent Anna tiszteletére szentelték. 1778-ban már életveszélyesnek tartották és lebontották.
A mai templomot 1875-ben építették. A kisméretű templom szentélye szeletelt, félköríves, északi oldalán keskeny ablakkal; ez későbbi keletű, a sekrestye építésének idejéből. Homlokzati sisakos tornya van.





Pölöskefő 488 lakosú község, Nagykanizsától északra, 20 kilométerre terül el, a Nagykanizsa Zalaegerszegi útvonal között fekszik. A község határának keleti részén található a Principális-csatorna, a falutól nyugatra a Szévíz csatorna ered. Pölöskefot először 1354-ben említették Pyliskefew néven. Az 1960-as években már művelődési ház és könyvtár várta az érdeklődőket. A lakosság teljes mértékben római katolikus vallású.
A település műemlék jellegű épülete a Bűnbánó Magdolnáról elnevezett római katolikus templom, mely 1875-ben készült el barokk stílusban. A templomkertben I. és II. Világháborús emlékmű látható.
Faluháza a hajdani Pállfy-kúriában van.
Pölöskefo szülötte dr. Mező Ferenc sporttörténész, aki az olimpiai játékok történetéről írt szakdolgozatával 1928-ban, Amszterdamban szellemi olimpiát nyert. Emlékét szülőháza -az Ady út 7. szám alatti épület falán fehér márványtábla őrzi.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Bűnbánó Magdolna templom


A templom 1875-ben épült neobarokk stílusban.

komment
süti beállítások módosítása