Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonboglár-2013. augusztus 7. 06:11, augusztus 8. 6:35

2017. április 20. 09:01 - Andre Lowoa

Balatonboglár a 7-es főközlekedési út, valamint az M7-es autópálya mentén, a Balaton partján fekszik. Vasúton is megközelíthető a 30-as /Nagykanizsa-Székesfehérvár – Budapest/ fővonalon. A 5932 lakosú város mára szinte egybeépült Balatonlellével és Fonyóddal. Boglárnál kezdődik, de a dombok mögé is benyúlik a Nagyberek, amely a Balaton szabályozása előtt áthatolhatatlan, veszélyes mocsárvilág volt. Balatonboglár a szőlő és bor nemzetközi városa, a Dél-Balatoni Borvidék központja. A határában lévő dombokat szépen gondozott, szinte végeláthatatlan szőlőültetvények borítják. A nemrégiben megalakult Borút Egyesület a szervezett borturizmus szolgálatába kíván állni. Balatonboglár környéke 6000 éve lakott, magyar okirat 1211-ben említi először. A török időkben a település elnéptelenedett, de 1752-ben már ismét működött a rév. Boglár és Révfülöp között az első gőzhajó, a 6 tonna vízkiszorítású Balaton 1872-ben kezdte meg rendszeres járatait. 1904-ben megalakult az első fürdőegylet, Boglárt 1912-ben gyógyfürdőnek nyilvánították, ekkor készült el a vasútállomás közelében az új kikötő. Varga Béla, a nemzetgyűlés későbbi elnöke fiatal plébánosként templom és művelődési ház építését kezdeményezte. Ez utóbbiban működött a II. világháború idején a lengyel menekültek gimnáziuma. A lengyelek mellett franciákat is befogadott a település. 1978-ban Boglárt egyesítették Balatonlellével, majd a két település 1991-ben különvált, s Balatonboglár azóta önálló város.
A központban álló katolikus templomot 1932-ben építették. A templom fölött magasodó Várdomb feketefenyővel beültetett természetvédelmi terület.
A domb tetején áll a város jelképe, a Xantus János-gömbkilátó. A kilátóból csodálatos panoráma nyílik a tó nyugati medencéjére.
A domb szélén őskori földvár sáncai húzódnak.
A szomszédos Temető- dombon egymás közelében két kápolna áll. Az evangélikus (kék) kápolnát 1856-ban, a katolikust (vörös) 1892-ben építették. A két kápolnában nyaranta rangos képzőművészeti kiállításokat rendeznek, a vörös kápolna előtti szabadtéri színpadon a nyári hónapokban koncerteket, irodalmi műsorokat tartanak.
A Bárány-kúria 1834-ben, klasszicista stílusban épült.
Az Erzsébet utcában, szemben a Városházával az egykori gazdag kereskedőcsalád emeletes házát, a Fischl- házat találjuk. Az épület ma tanácskozások, összejövetelek, házasságkötések színhelye, és otthont ad a Balatonboglár 6000 éve és a Régi műhelyek című helytörténeti kiállításoknak.
Alvó vulkanikus hegyek koszorújában csillog a Balaton, a napfény és a vízi sportok kedvelőinek örömére. Magyar tengernek nevezik sokan - Európában egyre ismertebbé lesz a vitorlázás, a szörfözés kedvelő körében. A fürdőzés és hosszú horgászidény a másik jellemzője. Balatonboglár századokon át révátkelő hely volt az északi és déli part között. A hajózási tradícióinknak köszönhetően a déli parton itt épült meg a legnagyobb hajó- és vitorláskikötő. A vitorlázás - a repüléshez hasonlítható - élményét élik át sok százan kora tavasztól őszig Balatonbogláron, ahol vízparti camping, jacht-klub szolgálja a hajósok kényelmét. Nem véletlenül honosodott meg itt egypáratlan sportesemény: minden év júliusának végén - 5,2 km távon -, az úszás szerelmesei Révfülöp és Balatonboglár között átússzák a Balatont! A Balaton déli partján immár kétezer éve művelik a szőlőt.

http://dd.bloglog.hu/page/8/

komment
süti beállítások módosítása