Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Pápakovácsi

2017. április 14. 08:20 - Andre Lowoa

Pápakovácsi 585 lakosú község Pápától 5 kilométerre, délre fekszik a Pápa-Devecser összekötő út mentén.
Katolikus templomát Esterházy Károly építtette 1787-1793 között. A templom különlegessége a gazdag, barokk díszítésű szószék és keresztelőkút.
A XVII. századból származik az egykori Somogyi kastély, mely 1816-ban klasszicista stílusban építettek át.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent Anna-templom

 

A templom 1787 és 1792 között épült, barokk stílusban. Hajója két boltozatos, nagyon szép az orgonakarzat. Az oltárkép a templom névadóját, Szent Annát ábrázolja, Donát János műve 1807-ből.

Az 1836-ban készült Szent Vendel-kép Richardson alkotása. Nagyon szép, gazdag díszítésű a barokk szószék és a keresztelőkút. A templomot Esterházy Károly építtette, és a Somogyi család restauráltatta 1882-ben, a plébániaházzal együtt. A templomban látható a Medgyesi Somogyi gróf és Regéczi Bresenheim hercegnő címere.

Először 1352-ben említi oklevél, a Kovácsi család tulajdonaként. A XVII. században a Somogyi családé lett, később az Esterházyak is birtokolták egy részét. Érdekessége, hogy Táncsics Mihály gannai tanítóskodása idején ebbe a faluba járt részesaratónak, legalábbis ezt írja önéletrajzában.A falu lakossága többségében római katolikus, bár a XVI.században az itt élőket Török Bálint erőszakkal áttérítette protestánsnak. Ezért a plébániát 1749-ben szervezték újjá.
A Pápakovácsihoz tartozó Atyapusztát 1488-ban említik először, majd 50 év múlva alig van lakója. 1945-ben a kármeliták kápolnát és remeteséget építenek itt. El kellett később hagyniuk a vidéket, de a közelmúltban a szerzetesrend visszatelepült.

 

Kármelhegyi Boldogasszony-templom

 

A templom 1950-ben épült.

1945-ben alapította a magyar rendtartomány, mint remeteséget. Az atyák saját kezükkel építették a rendházat, a templomot. A rendek feloszlatásakor elvették ezt a házat, és szociális otthonná alakították át. De a korábbi rendház tőszomszédságában ott maradhattak kármelita atyák, testvérek, akik újra kezdték az építkezést és egy kisebb házat állítottak. Alapítása óta kegyhely. Kegyképe sok, Szűz Máriát szerető hívet vonz ide. 1989-ben itt indult el az első noviciátus 11 novíciussal. Jelenleg lelkigyakorlatos ház.  2007-ben megalakult itt egy kármelita nővérközösség a Magyar Sarutlan Kármelita Rendtartomány alapítása révén: Kármelhegyi Szűzanya Segítő Nővérei néven, jelenleg három egyszerű fogadalmas nővérrel és egy jelölttel.

Búcsújáróhelyről bővebben: http://www.bucsujaras.hu/attyapuszta/index.html




komment
süti beállítások módosítása