Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Döbrönte-Ganna

2017. április 14. 08:21 - Andre Lowoa

Döbrönte 274 lakosú a Bitva-patak mellett fekvő zsáktelepülés, Pápa-Tapolcafőtől délnyugatra 4 kilométerre fekszik. Határában őskori és római kori leletek kerültek elő. Nevét a szláv Dobreta személynévből eredeztetik. Első okleveles említése 1240-bő származik, egy határjárás során készült okiratban merült fel a község neve. A Himfyek a hegygerincen felépítették Szarvaskő várát, amely a XVI. század végén vált rommá. Minden év szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg a nagy látogatottságú várünnepséget. 1984-ben a várhegy lejtőjén felvonós sípálya épült.
Döbrönte falu nevezetessége a Somogyi-család által 1815-ben építetett klasszicista római katolikus templom, melynek főoltárát egyetlen márványtömbből faragták.
A környéken áll a szarvaskői vár, ahol évente nagy sikerű várjátékokat rendeznek.

http://kd.bloglog.hu/page/12/



Fájdalmas Szűz-templom


A templom 1815-ben épült, klasszicista stílusban. Somogyi gróf építtette Charles Moreau tervei alapján, Konhausel József bécsi építésszel. A templom kör alapú és kör kupolával fedett. A főoltár empire stílusú. 




Ganna 280 lakosú község Pápa-Tapolcafőtől délnyugatra, 4 kilométerre fekszik. A település két falurészét - Nagy- és Kisganna - 1171-ben említik. A két települést 1942-ben egyesítették. Az Esterházyak 1748-ban németekkel és horvátokkal népesítették be, akik mezőgazdaságból és szőlőtermesztésből éltek.
A nagygannai Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus kerektemplom 1808-1818 között épült Eszterházy Miklós megbízásából, Charles Moreau tervei szerint. A római panteon mintájára készült, kupolával fedett épület a családi sírbolt és a plébániatemplom egyesítése. Huszonegy lépcső vezet oszlopos előcsarnokához. Belső terének díszei a szenteket ábrázoló márványszobrok és passió-domborművek, mindegyikük alkotója a bécsi J. Klieber.
A templom alatt van az Esterházy család mauzóleuma. A kriptában a család tagjainak márvány- és bronzszarkofágjai láthatók. Esterházy Bálint mellszobra 1858-ban készült, carrarai márványból.
A kisgannai római katolikus templom 1770-ben, barokk stílusban épült.
Híres a Gannai Nemzetiségi Asszonykórus. Kétévenként rendezik meg a nemzetiségi kórustalálkozót.
A hagyományokat a falumúzeum is őrzi.
A falu alkotója Dani Pál fafaragóművész, akinek több alkotása köztéren is látható.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent Kereszt Felmagasztalása-templom

 

alapítva: 1770.

A mai neoklasszikus épületet 1808 és 1818 között emelték a francia Charles Moreau tervei alapján. A templom a római panteon kisebb léptékű mása, egyben az Esterházy család mauzóleuma. Három Esterházy család, a pápai, a tatai és a csákvári építtette.

A templom görög kereszt alaprajzú, mely fölött hatalmas kupolát láthatunk; építésekor ez volt az ország legnagyobb kupolája. Előcsarnokához 21 lépcső vezet fel. Főoltárán Szűz Mária márványszobra áll. Nagyon értékesek a szentek szobrai és a domborművek. Az altemplomban van az Esterházy család kriptája. Bejáratánál tölgyfa emléktábla figyelmeztet: Memento mori. Emlékezzél ember, hogy porból lettél és porrá válsz. A kriptában márvány és bronz szarkofágokban nyugszanak a család tagjai, köztük az 1883-ban elhunyt Esterházy Miksa, akinek síremlékén emléktábla jelzi, hogy ő alapította a Magyar Atlétikai Clubot.

 

Kisgannai Szent Vendel-kápolna


A kisgannai templom 1780 körül épült késő barokk stílusban.


komment
süti beállítások módosítása