Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Somlóvásárhely

2017. március 24. 08:03 - Andre Lowoa

Somlóvásárhely, a Somló-hegy központja 1127 lakosú község a 8-as főközlekedési út és a 20-as/Szombathely-Veszprém-Székesfehérvár-Budapest/ vasútvonal mentén Devecsertől északnyugatra, 4 kilométerre fekszik. A IX. században Durnava néven említik. Két évszázaddal később Tornova, a XII. században Torna, 1270-ben Appachasomlyo, 1365-ben Apachavasarhel, 1423-tól Vasarhel, 1687-ben Székes-Vásárhely, 1775-ben Nagy Vásárhely néven szerepel. A XIX. századtól a mai nevén jelzik a térképek. Már az őskorban is lakott volt a terület, erre régészeti leletek szolgáltatnak bizonyítékot. A szakemberek a közelmúltban tárták fel Mogentianae helység városházájának alapjait.
Nevezetessége a ma is látható Benedek rendi apácakolostor és az 1791-ben felszentelt plébániatemplom, melynek falába egy római katona síremlékét is beépítették.
Érdekes népi műemlék a hegy oldalán a XIX. századi népi taposókút.

http://kd.bloglog.hu/page/14/



Szent István első vértanú-templom

 

Ősi alapítású!

A barokk templomot 1788 és 1791 között építették. Nagy méretű, 34x12 m. Hajója három boltszakaszos, egyenes záródású szentélye külső falába római sírkövet építettek be.

A sírkő Hadrianus korabeli, és Aurelius Proculinus állíttatta elhunyt unokaöccsének. A templom főoltárának képét ismeretlen festő alkotta, Szent István vértanú megkövezését örökíti meg. A két mellékoltár képein Jézus születését, illetve az Egyiptomba való menekülést láthatjuk barokk festményeken. A templom felszerelése is értékes: a szószék a győri ferences templomból került ide, gyönyörű faragvány. A sekrestyében látható szekrény a tüskevári pálos kolostor híres fafaragójának, Hingeller Jánosnak a remekműve.




Szőlőhegyi Antióchiai Szent Margit-kápolna


A kápolna a XV. században épült, gótikus stílusban. A XVIII. században átépítették barokk stílusban.
295 méter magasan található a Somló-hegy oldalában.


A kápolna mellett egy másik, kisebb barokk kápolnácska is áll.

komment
süti beállítások módosítása