Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kisszőlős-Somlószőlős

2017. március 24. 08:05 - Andre Lowoa

Kisszőlős 142 lakosú község Devecsertől északkeletre, 17 kilométerre fekszik. A Hajagos-patak völgyében fekvő települést először 1266-ban kelt birtoklevélben Villa Scevleus néven említették. 1467-ben a somlóvásárhelyi apácák birtoka. Az oszmán seregek elpusztították, s csak a XVII. század közepén vált ismét lakottá. 1930-ban a falu egy része tűzvész áldozatává vált.
Nevezetessége az 1672-ben épült római katolikus templom.

http://kd.bloglog.hu/page/14/



Szent Márton püspök-templom







Somlószőlős 738 lakosú község Devecsertől északnyugatra, 12 kilométerre fekszik a Somló hegy lábánál. Nevét az évszázadok óta folyó szőlőtermesztésről kapta. 1211-ben említi először oklevél. A XX. századig Nagyszőlősként szerepel a térképeken. Területének 13%-a a történelmi Somlói borvidékhez tartozik. A középkorban Veszprém vármegye egyik legnagyobb faluja. A török alatt a település nem néptelenedett el. 1716-ban már mezőváros.
Nevezetességei a Zichy-kastély és az Árpád kori katolikus templom. Híres szülötte Döbröntei Gábor, aki a Magyar Tudományos Akadémia első titkára volt.

http://kd.bloglog.hu/page/14/



Szent Mihály-templom


alapítva: 1725., akv.: 1786-tól



komment
süti beállítások módosítása