Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Doba

2017. március 24. 08:04 - Andre Lowoa

Doba 783 lakosú község a Somló-hegy lábánál, Devecsertől északnyugatra, 13 kilométerre fekszik. A települést 1288-ban említik először. A Doba név a vastag, kövér jelentésű magyar személynévből származó falunév. A középkorban Kinizsi Pál, majd az Erdődy család birtoka.
A falu római katolikus temploma XIV. században épült, gótikus stílusban. Később barokk stílusban átalakították. Nyugati homlokzata előtt emelkedik hegyes sisakos tornya, amelyen a bejárati ajtó nyílik A templom déli oldala mellett szépen faragott Szentháromság-szobor áll, pilléren.
A klasszicizáló stílusban 1839-ben épült Erdődy- kastélyban a megyei önkormányzat pszichiátriai szakkórházat működtet. A kastély parkja számos ritka fafajt őriz.
A település kiemelkedő látnivalója a Somló várrom. A várat 1093-ban említik először, de ma látható romok a XIII-XIV. században kiépült erősség maradványai. A Csák nemzetség birtokolta eredetileg, majd hatalmuk megtörése után királyi vár lett. Később egymást váltották a birtokló főurak, például a Garaiak, Szapolyai István nádor, Bakócz Tamás érsek, Erdődy Péter, Csórón András. A Rákóczi-szabadságharc után császári parancsra felgyújtották. A szabálytalan alaprajzú, belső tornyos vár kapuja és a kapuvédő torony több emelete csaknem ép állapotban van. Áll a konyha hatalmas kürtője is, a mai látványnak ez a meghatározó eleme.

http://kd.bloglog.hu/page/14/


Szent Péter és Pál-templom




Szent Márton-kápolna



komment
süti beállítások módosítása