Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Sáska-Zalahaláp

2017. február 26. 09:06 - Andre Lowoa

Sáska 288 lakosú község Tapolcától 8 kilométerre, északkeletre fekszik. E néven 1385-ben említtetik először, de határában álló „Sasmadár” már 1304-ben ismert.
A község nevezetességei Árpád-kori, kősisakos templom, az erdőben a Szentjakabi apátság, Dobos templomának és Szent Ilona klastromának romjai, a Hármasmalom (címermalom) jobb szélső halmán álló Sasmadár, Sáska nyugati bejáratánál 200 éves Szentjános szobor, a kőbálvány neve „Küember”.


http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent Imre herceg-templom


A templom felszentelése 1250-ben Sarlós Boldogasszony ünnepén (július 2.) történt. Román stílusú, kősisakos templom.



Zalahaláp 1062 lakosú község Tapolcától 5 kilométerre, északra fekszik. A Haláp-hegy a Tapolca-medence tanúhegyeinek egyike, mely a medencét északról zárja le. A bánya, ahol bazaltkövet bányásznak, nem üzemel. A hegytetőről csodálatos kilátás nyílik a Balaton badacsonyi és szigligeti öblére, a Tapolcai-medencére, a Somló-hegyre, a sümegi várra és a zalaszántói Buddha templomra.
A római katolikus templom 1770-ben, barokk stílusban épült.
A volt Prónay-kastély XVIII. században, barokk stílusban készült.
A község belterületén 1,2 hektáros természetvédelmi terület található, melynek ritkasága a 30 méter magas, 150 éves mamutfenyő.


http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent József-templom


alapítva: a XIV. században, újjászervezve 1789.



komment
süti beállítások módosítása