Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mindszentkálla

2017. február 21. 08:02 - Andre Lowoa

Mindszentkálla 356 lakosú község Tapolcától 13 kilométerre, délkeletre fekszik. A helység a Káli-medence északi peremén, a Kis-hegy és a Kopasz-hegy keleti lábánál terül el. Először 1277-ben említi oklevél. A török időkben elpusztult, később újratelepült. A XIX. század végén a középkori Kisfalud nevű település olvadt bele.
A római katolikus templom a XIX. században épült, klasszicista stílusban.
A római katolikus templomrom a jelenlegi település déli részén, az ősi Kisfalud középkori gótikus templomának romja.
A Káli-medence egyedülálló geológiai látnivalója Kőtenger, mely a település szélétől Szentbékálla felé haladva található.
A településtől délre a Kereki-dombon, valószínűleg a bronzkor végén épített, s a honfoglaló magyarok által használt Káli földvár maradványai láthatók. A domb tövénél az egykori Kerekikál falu középkori templomának romja tekinthető meg.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Mindenszentek-templom


Templom már 1335-ben létezett, itt szolgáló papról az 1333. évi tizedjegyzék is említést tesz. A középkori gótikus templomnak csak a romjai láthatók a mai templom feletti dombon.
A ma is látható templom 1829-ben épült klasszicista stílusban. A főoltár, a szószék és a padok 1830-ból származó klasszicista faragványok.  


komment
süti beállítások módosítása