Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Monoszló

2017. február 20. 09:03 - Andre Lowoa

Monoszló 152 lakosú község a Balaton-felvidék hegyei között, a Balaton-parti Zánkától 5 kilométerre fekszik. A község déli határában található a 337 méter magas Hegyes-tű bazaltvulkáni kúpja, amelynek csodás oszlopait a kőbányászat tárta fel. Természetvédelmi terület. A Felsőerdőhegy vagy Tóti-hegy tetején levő nyereg mélyedésében, egykor a csapadékvizekből tó gyűlt össze, amelyet már csak nádasa jelez.  1252-ben említik először az oklevelek Monoslou néven. Elnevezése szláv eredetű személynévből származik. 1333-ban létezett már gótikus stílusú temploma.  A török 1548-ban elpusztította. 1600-ban csak nemesei szerepelnek, jobbágyait nem említik az iratok. A XVII. század végén kezd erőteljesen népesedni. Búzát, rozsot, kukoricát termelnek, jelentős a szőlőművelés, bortermelés. Sok a vidéki betelepülő, akik régi parasztházakat újítanak fel.
A középkorban temploma katolikus, 1550-ben azonban már üres a plébánia, 1745-ben romokban hever. A reformátusok néhány év múlva restaurálják és máig használják. Szentélyében temették el Monoszlói Ladamér érseket a XIII. század végén.

http://kd.bloglog.hu/page/13/





komment
süti beállítások módosítása