Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hegymagas

2017. február 19. 08:53 - Andre Lowoa

Hegymagas 275 lakosú község a Tapolcai-medencében, Tapolcától délre, a Szent György-hegy nyugati lábánál fekszik. A Tapolca-patak, amely a tapolcai karsztvizeket vezeti le a Balatonba, érinti a községet.  A község neve eredetileg a Szent György-hegy neve is volt (1222). A Szent György-hegy egyike a Tapolcai-medence pliocén végi bazalt tanúhelyeinek. Tufa és láva ömlött a felsőpannon homokos, kavicsos, agyagos összletére. Oldalában fenséges bazaltoszlopok láthatók, „kűzsákok”, ahogy a helyiek nevezik. A kék és a zöld turistajelzés a hegy keleti oldalán, a bazaltoszlopok között vezet fel a tetőre. (415 m magas). A hegy körül három település alakult ki: Hegymagas, Raposka és Kisapáti. Az eredetileg a Szent György-hegyet jelentő név, áttevődött a községre. A hegy csak később kapta nevét, a hegyoldalban Szent György tiszteletére emelt templomról. Két templomát 1274-ben említik az oklevelek: Szent György és Szent Kereszt. Azonban már az 1083-95 közötti pannonhalmi oklevelekben szerepel, hogy az Atyus nemzetségnek itt volt szőlője.  Az 1553-as átvonuláskor a török csak részben égette fel, lakott maradt. Templomai azonban elpusztultak. A XIX. század végére a szőlő nagy része parlagon hever, helyén legeltetnek. Csak a II. Világháború után telepítik be újra szőlőit.
A római katolikus templom a XVIII. században épült, majd 1914-ben, neoromán stílusban átépítették.
A Lengyel-kápolna a Szent György –hegy déli oldalában emelkedik. 1760 körül építtette a Tóti Lengyel család a szép kis barokk templomot. Homlokzat előtti álló tornyának, homlokzatának fülkéiben és az oromzat szélén népies barokk szobrok állnak; középen a kapu felett Szent György. Az egyhajós, félköríves szentélyű kápolna belső berendezése is XVIII. századi, barokk és rokokó. Különösen szép az oltár és a szószék.
A Tarányi présház a kápolna mellett szintén a Tóti Lengyel családé volt, ők építtették 1780 körül. Az egyemeletes barokk présház hullámos oromzatának széleit és fülkéit szobrok díszítik. A pincebejárat előtt álló két kőoszlop szép erkélyt tart; az erkélyajtó felett a Tóti Lengyel család címere látható. Különösen érdekes a kéthajós, dongaboltozatos pince.


http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent Lőrinc-templom

 

alapítva: 1945.

Régi templomait 1272-ben említik először az oklevelek: Szent György és Szent Kereszt néven. A ma is látható templom barokk stílusban, 1755-ben épült. 1914-ben bővítették, és neoromán stílusban átalakították.

 

Lengyel Szűz Mária szent neve-kápolna


A kápolna 1775 körül épült barokk stílusban. Névadója az építtető  lengyeltóti Lengyel család. A torony és az oromzat fülkéiben kőszobrok állnak. A Szent György-hegy oldalában. 215 m magasan van. Fából faragott barokk-rokokó oltárának oszlopait - a hagyomány szerint - a Lengyel család tagjai tartják. Az oltár tetején Szent István, Szent László és a Szűz Mária aranyozott szobra látható. A predellát, az oltárképet tartó polcot három "segítő szent": Szent Rozália, Szent Sebestyén és Szent Kelemen reliefjei díszítik. A művészi faragású szószéken a négy evangélista ülő alakja látható, a hangvető tetején a Jó Pásztor szobra áll. A tölgyfából faragott padok rokokó stílusúak. A szintén fából faragott orgonakarzat mellvédjén festett bibliai jeleneteket láthatók. A kápolna homlokzati tornya mintegy 100 évvel később épült. A torony fülkéiben Szent György lovas szobra és Szent Imre herceg, a templomoromzat sarkain Szent István és Szent László szobrai állnak. A homlokzat torony melletti fülkéiben pedig Szent Péter, Szent Pál, Szent Antal és Szent József kapott helyet.


komment
süti beállítások módosítása