Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonszőlős

2017. február 14. 08:35 - Andre Lowoa

Balatonszőlős 492 lakosú község a Balaton-felvidéken fekszik, Tihanytól északra, a Balatontól mintegy 5 kilométerre. Megközelíthető mind a balatoni útról Balatonfüred és Aszófő településekről, mind pedig északról, a tapolcai útról Veszprém és Tótvázsony felől. Régészeti feltárások során őskori, román kori leleteket és kései avar település nyomait fedezték fel a határában. Első írásos emléke 1339-ben kelt, valószínűleg 1024-ben keletkezett oklevél másolatában „Zeuleus prope auqane” balatoni néven történik. Királyi birtok, a zalai várispánság része, majd egyházi tulajdon. Az itt élők a mezőgazdaságból éltek. Az 1880-90-es évek filoxérajárványa 433 katasztrális holdnyi szőlőterületet pusztított el. Ekkor gyorsult fel az elvándorlás. A kistelepülés igazi fejlődése a rendszerváltás után indult meg. Lakosainak száma az 1990-es évektől, ha kismértékben is, de emelkedik. Az itt élők főként szőlőművelésből és az idegenforgalomból élnek.
A település nevezetessége az 1343-ban épült református templom. A táj gyönyörű panorámás, jó levegő és csend szolgálja a pihenni vágyók nyugalmát. A szőlőhegyen borkóstolás, régi pincék látogatása, lovaglási programok várják az érdeklődőket. A faluban sok család kultúrált, szép környezetben, barátsággal várja és fogadja az ide érkező vendégeket.

http://kd.bloglog.hu/page/13/



Szűz Mária neve-templom

komment
süti beállítások módosítása