Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Alsóörs

2017. február 13. 07:49 - Andre Lowoa

Alsóörs 1234 lakosú község a Balaton legszélesebb részének északi partján, a Somló-hegy déli oldalának tövében helyezkedik el az ófalu, ettől délre a 71-es főközlekedési útig, szinte a tó partjáig húzódik az üdülőtelep, melyek jelenleg már teljesen összeépültek.  A helységet érinti a 29-es/Tapolca-Székesfehérvár-Budapest/ vasútvonal is. A környék kedvező adottságai miatt már ősidők óta lakott terület volt. A legrégibb régészeti leletek a római korból valók. Az Árpád-kori oklevelekben először szerepel a Wrs (Örs) név. Az örs, wrs név származását nem tudjuk pontosan megállapítani. Kaphatta Örs (Örkény) vezérről, vagy a régi őrtálló helyről (Örshegy), de az „urs” megnevezése halásztanyát is jelenthet. Évszázadok folyamán a következő alakban fordultak elő: Wrs-Alsó-Eörs-Alsó-Örs-Alsóörs, de nevezték még Balatonörsnek is. Eredetileg királyi udvarnokok lakták, majd a királynék birtoka volt. Az itt élők szőlőműveléssel, kőfaragással és halászattal foglalkoztak. A török rablások miatt elnéptelenedett, elmenekült település a XVIII. században ismét benépesült. 1754-ben alakult meg a hegyközség. 1847-ben megindult a balatoni hajózás, melynek egyik kikötője Alsóörs. Ennek emlékét őrzi a Sirály parkban a Kisfaludy-gőzös horgonya. Az első nyaralóházat Endrődi Sándor költő apja építette a Balaton partján. A nyaraló helyén ma park van, ahol Endrődi Sándor reliefje áll. A fürdőélet 1900-tól indult meg, melyet fellendített az 1909-re elkészült Budapest- Tapolca, majd az egy évre rá megépült Veszprém-Alsóörs vasútvonal, mely a települést Győrrel is összekötötte.
A községnek két temploma van: a műemlék református és a modern katolikus. Az előbbi a falu felett emelkedő 228 méter magas Somló-hegy oldalában áll. A XIII. században épült román stílusban, ebből az időből származik a torony alatti nyugati karzat. A XV. századi, gótikus átalakítást jelzik a torony résablakja és csúcsíves kapu az előcsarnokban. A templomot 1788-ban átépítették.
Jelentős emléke a XV: században épült késő gótikus úgynevezett Török ház. Ez Magyarország legrégebbi kisnemesi udvarháza, alatta dongaboltozatos pince található. Gömbdíszes, turbános fejre hasonlító kéménye miatt nevezte el a nép a török adószedő házának. Az épületen több gótikus részlet is található.

http://kd.bloglog.hu/page/13/


Boldog Gizella királyné-templom


alapítva: 1945.

A templom 1986-ban épült, és Jézus Szíve imaháznak szentelték. 2011-ben újraszentelték, Boldog Gizella tiszteletére és templomi rangra emelték.

komment
süti beállítások módosítása