Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Vilonya

2017. február 03. 08:51 - Andre Lowoa

Vilonya 629 lakosú község a 27-es/Lepsény-Veszprém/ vasútvonal mentén, Balatonfűzfőtől 9 kilométerre, északkeletre fekszik. A Sukori-hegy dolomitszikláira épült falu. Erdős, köves, karsztos területen fekszik, határán átfolyik a Séd patak. Először, mint a fehérvári káptalan birtoka fordul elő 1369-ben. A helység eredeti neve Vinyola.
A község keresett nevezetessége a Bakonyi Cifraszűr Szabóság. Az 1900-as évekig a falusi lakosság elengedhetetlen viselete és divatja volt a szűrposztó
A református erődtemplom a XII-XIII. században épült, gótikus stílusban. Szentélye egyenes záródású, melyet kőből készült dongás boltozattal fedtek be. A templom hajójának eredetileg is lapos mennyezete lehetett. A templom alatt és mellett a föld alatt föltáratlan építmények vannak. Renoválásához csak 1720-ban tudtak hozzáfogni és 1728-ban fejezték be.
Egy vízimalom eredeti berendezéssel ma is megtekinthető, a falu többi malma tönkrement.

http://kd.bloglog.hu/page/11/



Munkás Szent József iskolakápolna







komment
süti beállítások módosítása