Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balatonvilágos

2017. február 02. 08:24 - Andre Lowoa

Balatonvilágos 1156 lakosú községe a 71-es főközlekedési út és az M7-es, valamint a valamikor megépülő M82-es autópálya mentén fekszik, Veszprém megye keleti szélén.  A Mezőföld nyugati részén, a Balaton északkeleti partján mintegy 5 kilométer hosszúságban keskenyen elhúzódó, fiatal település vasúton a 29-es/Tapolca – Székefehérvár – Budapest/ vonalon megközelíthető. Az 1960-as évek előtt még Világos-major néven szerepelt, utalva a népetimológia a felhőtlen égboltra, a sok napsütésre. Az Alligha-csárdáról kapta feltehetően az Aliga nevet a másik helység, s a kettő egyesülvén, felvéve a Balaton előtagot, 40 éve önálló község. Mint üdülőközség gyorsan fejlődik: 1964-ben már 1000-nél többen lakják, ma 1300 az állandó lakosok száma, s ennek többszöröse a nyaralókkal rendelkezőké. A parti részen magánvillák sorakoznak, az állami jellegű üdülőket ma már társaságok irányítják vagy magánkézbe kerültek, így nevük is több esetben megváltozott. A község központja ma is épül. A településen számos híres ember élt, illetve vendégeskedett. Többek között a festő Csók István és Mészöly Géza, az utóbbi a Balaton nagy festője jelzőt kapta az utókortól.
Legszebb látnivalója az úgynevezett Panoráma-kilátóról nyílik, ahol Mészöly Géza és Csók István festőművészek merítettek ihletet a balatoni képeikhez.  A községnek szegényes, de földjének gazdag a múltja. Jellegtelen őskori, kora bronzkori töredékek, középkori cserepek, a római telep maradványai kerültek elő. A III. sz. körül római falu állt e helyen.

http://kd.bloglog.hu/page/13/



Magyarok Nagyasszonya-kápolna


Misézőhely az Általános Iskolában



komment
süti beállítások módosítása