Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csókakő

2017. január 13. 08:04 - Andre Lowoa

Csókakő 1054 lakosú község az 5-ös/Komárom-Székesfehérvár/ vasútvonal mentén, Mórtól 6 kilométerre, délkeletre helyezkedik el. A település jó földrajzi elhelyezkedéssel, kitűnő természeti adottságokkal és egy középkori műemlékkel - a Csókakői várral - rendelkezik. Csókakő Fejér megye északnyugati részén a Vértes hegység déli lejtőire települt. Az egykor „Váraljá”-nak nevezett községet a család egy leszármazottja, Lamberg gróf kezdte betelepíteni az 1750-es években. Többen települtek ide Székesfehérvárról is.
A község felett, magasba nyúló szirten épült a XIII. században a vár, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Móri-árokra. Luxemburgi Zsigmond uralkodása idején Csókakő vára zálogként a Rozgonyi család birtokába került. 1543-ban kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen 1686-ig maradt török kézen. Csókakő védelmi szerepe a törökök kivonulása után megszűnt.
A móri borvidékhez tartozó község híres bora az Ezerjó, mely sokak szerint ezen a tájon terem a legjobb minőségben. A XVII. század végén épült tágas, belső árkádos papi dézsmapince még ma is áll. A táj szépségének köszönhetően az utóbbi évtizedekben a csókakői hegyoldal borpincékkel, hétvégi házakkal népesült be és kedvelt kirándulóhely.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent Donát-templom

 

A templom 1772-73-ban épült barokk stílusban, majd 1863 és 1866 között felújították. 1944-ben a harcokban leégett. 1950-ben újjáépítették. Az oltárképet Takács István festette 1986-ban.

Anyakönyvek: 1788-tól
Historia Domus: 1956-tól




komment
süti beállítások módosítása