Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Sárkeresztes

2017. január 08. 16:01 - Andre Lowoa

Sárkeresztes 1514 lakosú község a 81-es főközlekedési út mentén, Székesfehérvártól 9 kilométerre, északnyugatra fekszik.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szent Borbála-templom


Családi ház küllemű, csak a homlokzatán lévő kereszt és az udvaron álló pici harangláb árulja el, hogy templom. 1982-ben Rombai Ferenc plébános merész vállalkozásba kezdett. Miután sem az Egyházügyi Hivataltól, sem a hivatalos állami és helyi szervektől nem kapott engedélyt Sárkeresztesen katolikus templom építésére, elhatározta, hogy illegálisan épít egy kápolnát. Pénzes Ferenc és Soós Ferenc sárkeresztesi lakosok segítségével és tanúskodásával telket vásárolt az Molnár Dezső isztiméri plébános nevére. Családi ház építési tervet készíttetett, és a sárkeresztesi és magyaralmási hívek segítségével hozzáfogott az építkezéshez.
A jó Isten segítsége is kellett ahhoz, hogy a kivitelezési munkák során semmilyen hivatalos személy nem ellenőrizte, hiszen egy futólagos szemlén is kiderült volna, hogy a családi ház belső tere nem a tervek szerint épül. Az építkezés anyagi terheit adományokból fedezték, de Molnár Dezső és főképpen Rombai Ferenc atyák saját vagyonukat fektették bele és áldozták fel.
A kápolna elkészült, Rombai atya a hivatalos lakhatási engedély és egyházi felszentelés nélkül megkezdte azt épületben a hitoktatást, majd megszervezte az egyházközség működését.
1985-től a kápolnában már rendszeresen voltak szentmisék.
A kápolna bútorait és kellékeit adományokból vásárolták meg.
A templom folyamatos rendben tartása közösségi munka. Adományokból 2006 májusában sikeresen kifestettük a belsőteret, és a szépítgetések folyamatosan tartanak. Jó a kapcsolatunk a helyi református gyülekezettel. Köszönhető ez Göncző Sándor tiszteletes úr nyitottságának és együttműködési készségének is. Minden évben együtt tartjuk meg az Egyház egységéért végzett imahetet januárban. Az óvodás hittan foglalkozást a tiszteletes úr tartja a katolikus gyerekeknek is. A kápolna és a község védőszentje a vértanúságot szenvedett Szent Borbála, aki Krisztus szent tükre volt, ezért képes sugározni az örök szentség világosságát.

komment
süti beállítások módosítása