Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bodajk-2013. augusztus 3. 14:03

2017. január 08. 16:03 - Andre Lowoa

Bodajk 4050 lakosú város az 5-ös/Székesfehérvár-Komárom/ vasútvonal mentén, Mórtól 8 kilométerre, délre fekszik a Móri-árokban, a Bakony keleti lejtőjén.  Már a római korban is település volt a helyén. A honfoglalás után a jelentősebbek közé tartozott. Nevét a tőle északkeletre fekvő Vértes hegységből származtatják népi nevén Bodoknak, de már Anonymus is említi Árpád fejedelem Dunántúli foglalásairól írván Bodoktu néven. 1744-1886-ig mezővárosi rangú település. Mai nevét a XIX. századtól őrzi.
A római katolikus templom 1728-1742 között épült barokk stílusban. A homlokzat előtt emelkedik hegyes sisakú tornya; a homlokzatot Nepomuki Szent János és Szent Fidél 1768-ban készült szobrai díszítik. Berendezése is a XVIII. századból származik, szép a rokokó fafaragású a fakorlát az orgonakarzaton, valamint a szentélyben levő barokk főoltár és szobrok.
A XIX. századi katolikus templom oltárszobrai közt fellelhetők a jellegzetes nagyorrú angyalok, melyek a Tihanyi apátság szobraira emlékeztetnek, bár ezek születtek meg valamivel korábban. A templom zarándokudvarán található többek között a bodajki kegytemplom védőszentje, a Szűzmária szobor, amelynél a bodajki búcsúk alkalmával közelről s távolról ide zarándoklók mondják el imáikat. A templom szomszédságában újra élvezhető a bodajki tó vize, sok fürödni vágyó örömére.
A kálvária a Kálvária-dombon 1736-1737-ben készült. A helység főutcája vezet a torony nélkülihez kápolnához, amely barokk jellegét a későbbi átalakítások során elvesztette. Innen indul a kopár, sziklás dombon a párosával elhelyezett stációkkal szegélyezett út a fallal övezett kálváriacsoporthoz.
Mór irányába haladva találjuk meg a szépen felújított református templomot.
A templom szomszédságában működik a valamikori Marsowsky-villa épületében a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola, amely az alkotásra, táncolásra, zenélésre vágyó gyerekek otthona.
A Hochburg-Lamberg-kastély klasszicista stílusú, egyemeletes épület. Miske József építtette 1839-ben. A völgy felé néző homlokzatának középrizalitján kváderes pillérek tartják az emeleti teraszt, ezen áll a négy ión oszlopos, oromzatos portikusz.
A nagyközség központjában lévő, a klasszicista stílusú polgármesteri hivatal előtt található a római szarkofág, mely arra emlékezteti az arra járót, hogy a település a légiók átvonulásának útjába esett.
A Gaja szurdok völgyei között az Alba Regia forrást és az Ádám-Éva fát érintve lehet eljutni a Varjúvárba és a patakon átkelve a több száz férőhelyes falutáborba, ahol kipihenheti a hegymászás kellemes fáradalmait.

http://kd.bloglog.hu/page/12/

komment
süti beállítások módosítása