Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bogdása

2016. december 17. 22:15 - Andre Lowoa

Bogdása 352 lakosú község a 62-e/Barcs-Villány/ vasútvonal mentén fekszik, Sellyétől nyugatra, 3 kilométerre fekszik. Első történeti megemlítése 1251-ből való Bagdasa alakban. A település történetére 1288-ból van adat. Ekkor a Haraszt-nemzetségbeli Miklós bán tulajdona volt a település. Későbbi birtokosai a Cseményiek voltak, akiktől 1466-ban a pécsi káptalan vásárolta meg a területet. Később Siklós várához tartozott. A török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett, így a XVIII. század elején lakatlan pusztaként került a káptalan birtokába. A 19. század közepétől német és délszláv családok telepedtek itt le.
A gótikus stílusú római katolikus műemlék templom a falu közepén, dombon épült a XV: században, gótikus stílusban.
A református templom klasszicista, 1831-34-ben készült.
A faluháza 1903-ban épült népi építészeti emlék. Az udvarán a Millecentenáriumi évfordulóra, Szatyor Győző faszobrász által készített kopjafa található.
A település fő vonzereje a Duna-Dráva Nemzeti Park közelsége. Gazdag állat- és növényvilágot, sok védett ritkaságot láthatnak a terület természeti szépségeivel megismerkedni szándékozók.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Péter és Pál apostol-templom


A templom a XV. században épült. Szentélye gótikus formájú.
Az épületet 1749-ben restaurálták, ekkor kapott barokk formát a hajó és a torony. A fő- és mellékoltárok, a szószék, az orgona, a keresztelőkút a XVIII. század végén készült copf stílusban.



komment
süti beállítások módosítása