Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gerde-Pécsbagota-Szabadszentkirály-Velény

2016. december 16. 09:45 - Andre Lowoa

Gerde 568 lakosú község, Szentlőrinctől 11 kilométerre, délkeletre fekszik. A domborzati viszonyokat tekintve a terület teljesen sík, mezőgazdasági termelésre kedvezőek. A falunév első írásos említése 1216-ra tehető. Az Árpádok alatt a birtokosai feltehetőleg köznemesek, elnevezése ekkor Guerdei. A középkorban a mai településtől nyugati irányban, az Acsóta és Füzes-víz összefolyásánál feküdt, ahol révhely és templom is volt. Történelmileg a mezőgazdaság dominanciája alakult ki. A mai község területe két településrészből áll: Gerde és Varjas.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Iskolakápolna




Pécsbagota 106 lakosú község, Szentlőrinctől 10 kilométerre, délkeletre található. Az írott forrásokban neve először 1262-ben szerepelt Bagatha alakban. Az erdőségekben bővelkedő környék lakossága nem élte túl a török uralmat, s elnéptelenedett. A visszatelepedésre később került csak sor.
A falu lakossága, és temploma is római katolikus.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Kármelhegyi Boldogasszony-kápolna


A kápolna 1889-ben épült.

2006-ban kivül belül teljesen felújítva.






Szabadszentkirály 811 lakosú község Szentlőrinctől 7 kilométerre, délkeletre fekszik. Az 1332-36-os lajstromban szereplő falu védőszentje Szent István volt. Mivel a település lakói segítették Zsigmond királyt, ezért az hálából mezővárosi rangra emelte a települést, innen ered a szabad jelző. A török időkben sem néptelenedett el a magyarok lakta település, bár nemeseinek igazolniuk kellett nemesi mivoltukat I. Lipót, illetve III. Károly adománylevelét követően.
A faluban a neoklasszicista stílusú iskola épülete műemléki védettséget kapott. Római katolikus temploma 1849-ben épült.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szent István király templom


A templom 1849-ben épült.




Velény 178 lakosú község Szentlőrinctől 12 kilométerre, délkeletre fekszik. A Pécsi-víz árterében található település már a honfoglalás idején lakott hely volt. A területet Vencellin és nemzetsége kapta ajándékba első királyunktól Koppány legyőzéséért. A falu neve is e nemzetségből eredeztethető. 1262-ben szerepel először a falu neve Welen alakban.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Iskolakápolna

komment
süti beállítások módosítása