Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Palkonya

2016. november 10. 09:06 - Andre Lowoa

Palkonya 311 lakosú villányi-hegységi község a 65-ös/Pécs-Mohács/ vasútvonal mentén, Villánytól 5 kilométerre, északnyugatra fekszik. A települést először 1296-ban említik az írásos források Polkona néven. A török időket követően a Batthyány-család birtokába került. A falu horvát lakosságát a felszabadító harcok alatt veszítette el. Az 1700-as években a településre először szerbek, majd nem sokkal később németek telepedtek be. A Württembergből érkezett telepesek leszármazottainak egy részét a második Világháborút követően kitelepítették Németországba. A község képe a tornácos házak fésűs beépítésével, majd a XIX. században kialakult pincefaluval érte el mai formáját. A község a Villány-Siklós Borút Egyesület tagja, a borút első állomása a Villányi-hegység északi lejtőjén.
A község jellegzetes, piros kupolás római katolikus templom török kori, 1816-ban Batthyány-család klasszicista stílusban átépítették, és Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel. A templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. Berendezése is klasszicista.
A pincesorát 53 népi műemlékké nyilvánított présház alkotja. A szőlészet, borászat aranykorában, a XIX. század elejétől épülő, apró, fehérre meszelt házacskák ma is megkapó látványt nyújtanak.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Árpád-házi Szent Erzsébet-templom


A templom 1816-ban, klasszicista stílusban épült, műemlék. Jellegzetessége, a kerek kupola piros lemezborítással.


 

 

komment
süti beállítások módosítása