Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Cserdi-Dinnyeberki-Helesfa

2016. október 25. 21:12 - Andre Lowoa

Cserdi 359 lakosú község a 40-es/Pécs-Pusztaszabolcs-Budapest/ vasútvonal mentén, Szentlőrinctől 4 kilométerre, északra fekszik. Az írott források először 1326-ban Chereg, 1450-ben pedig Cherdy néven említik. A település határában az ásatások során jégkorszaki állatok leleteire bukkantak. Birtokosai voltak a szentlőrinci keresztesek és az Eszterházy család. A magyar lakosság mellé a XIX. század elején települtek be német családok.
Római katolikus kápolnáját 1851-ben építették, majd 1970-ben kibővítették.

http://dd.bloglog.hu/page/6/




Dinnyeberki 112 lakosú község Szentlőrinctől 8 kilométerre, északnyugatra fekszik. Neve az írott forrásokban először 1305-ben bukkant fel Dinneberki változatban, az 1542. évi adólajstrom Denyeberki -ként említi. Névváltozatai között szerepelnek a Berki, Dénesberki, Dénesberke elnevezések. A török hódoltság alatt folyamatosan lakott falu volt. Lakossága magyar.
A harangláb jellegű római katolikus templomát korábban iskolának és templomnak is használták egyszerre. Az Isten-kútnak, Pál-kútnak nevezett kutat Eszterházy Pál építtette.

http://dd.bloglog.hu/page/6/








Helesfa 549 lakosú község a 40-es/Pécs-Pusztaszabolcs-Budapest/ vasútvonal mentén, Szentlőrinctől 6 kilométerre, északra fekszik a Mecsek nyugati lábánál. A helység már az újkőkor késői szakaszában is lakott volt, a lengyeli kultúra népe élt itt. A rómaiak idején is voltak lakói a környéknek; erre a feltárt leletek utalnak. A település neve az írott forrásokban az 1332-1335 közti időből való pápai tizedjegyzékben bukkant fel először: Heleusfolua alakban. A török hódoltság ideje alatt folyamatosan lakott magyar falu volt, lakói azóta is többségében magyarok.
A község barokk római katolikus templomát 1722-ben Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelték fel. Többszöri restaurálás után mai formáját 1828-ban kapta. A templom közelében lévő kálvária stációit Zsolnay-kerámia díszíti.
A XVIII. században épült a Nádassyak kastélya, amelyet egy 20 holdas park vesz körül. Itt sétálva számos ritkasággal találkozhat az ide látogató.

http://dd.bloglog.hu/page/6/



komment
süti beállítások módosítása