Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kaposfő - Kisasszond

2016. október 12. 10:17 - Andre Lowoa

Kaposfő 1806 lakosú község a 61-es főközlekedési út és a 41-es/Gyékényes-Dombóvár-Budapest/ vasútvonal mentén, Kaposvártól 12 kilométerre, nyugatra fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Szent Vendel templom


A templom alapkövét 1872-ben rakták le, felszentelése 1873 február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján ünnepélyes keretek között ment végbe. Az építés költsége a hagyomány szerint 40.000 frt körül volt, amelyet teljes egészében a község hívei saját munkájukból fedeztek.
A templomot 1900-ban festették ki. Ekkor emeltették a régi faoltár helyébe a most fennálló márványfőoltárt is.
A templom jobb oldalán álló Szűz Mária-oltárt 1915, a baloldalon álló Jézus Szíve-oltárt 1916-ban emeltették. Ebben az évben festették meg a templom üvegablakait is. 1912-ben megalakult az önálló plébánia és megkezdődött a helybeni anyakönyvezés is. Az önálló plébánia első misézőpapja Juck Béla plébános volt.



Kisasszond 165 lakosú község Nagybajomtól 15 kilométerre, délkeletre fekszik. Kusazwud alakban szerepel az 1324-ből származó oklevélben. Az 1671. évi török kincstári adólajstromban Kisasszonyfalva alakban fordul elő. A török kiűzése után csakhamar a Sárközy család birtokába került, és tulajdonukban is maradt. A XVIII-XIX. század során ez a család jelentős szerepet töltött be a megye szellemi életében. Kisasszondi birtokuk egyik szellemi központja lett a haladó gondolkodású nemeseknek, íróknak, költőknek. Megfordult itt Csokonai Vitéz Mihály. A hagyomány szerint egy hársfa tövében többször megpihent.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Magyarok Nagyasszonya-templom





komment
süti beállítások módosítása