Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gálosfa-Hajmás-Kaposgyarmat

2016. október 06. 10:29 - Andre Lowoa

Gálosfa 305 lakosú község Somogy és a Baranya megye határán Kaposvártól 19 kilométerre, dél-délkeletre fekszik a Surján-patak völgyében. A hozzá tartozó pusztákkal (Szentluka, Kistótváros, Nagytótváros) együtt középkori dokumentumokban szerepel a nevük. A török hódoltság után a Festetics család birtoka lett, akik a XVIII. században kastélyt építettek.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Urunk színeváltozása-templom


A templom 1808-ban épült barokk stílusban. Műemlék. A belső freskót Dorfmeister István készítette, aki a szakemberek szerint Szent Lukács evangélista képében a saját arcmását rajzolta meg. Úgy tartják, hogy a neves freskófestőnek ez az egyetlen önarcképe. A templomban található Tolnai Festetics Lajos (1772-1840) sírja.



Hajmás 261 lakosú község Kaposvártól 18 kilométerre, délkeletre fekszik. Családi osztozkodás kapcsán említik először 1346-ban. A török hódoltság alatt elpusztult. 1715-ben a Festeticsek telepítették újra. A falu határának fele része erdő, rét, legelő. Az 1970-es évekig volt vasútállomása, ekkor számolták fel a Kaposvár-Szigetvár szárnyvonalat.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Nagyboldogasszony-templom






Kaposgyarmat 125 lakosú község Kaposvártól 15 kilométerre, dél-délkeletre fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/8/



Árpád-házi Szent Erzsébet-templom

 

A templomot 2007. május 19-én Balás Béla megyéspüspök szentelte fel. 

Kaposgyarmatnak nem volt temploma, de régóta munkált lakóiban a vágy, hogy megépíthessék. Bármilyen nagy is volt a helybéliek összefogása, ilyen hatalmas munkához az nem elég. Az alapkőletétel, sőt már az alapozás is megtörtént, saját forrásból azonban csak a lábazat elkészítéséig jutott a kis katolikus közösség. Keresték az anyagi lehetőségeket, s az új imahely szenteléséig a községháza nagyterme szolgált a szentmisék helyszínéül.

A Szent Erzsébet Jubileumi Év meghirdetésekor a főpásztor döntött az építkezés befejezéséről, és az egyházmegye átvállalta a hátralévő munkálatok anyagi terheit. 









komment
süti beállítások módosítása