Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Magyaratád-Patalom

2016. október 05. 08:50 - Andre Lowoa

Magyaratád 1011 lakosú község, Kaposvártól 16 kilométerre, északkeletre fekszik. A település neve Achad alakban fordul elő az 1279-es dokumentumban. Ismeretes, hogy a királynő hírnökeinek birtokában volt 1248-ig. A XIV. században plébániája volt. A község a török időkben elpusztult. 1724-ben népesedett be újra. A községhez tartozik Tátom-puszta. 1275-ben Thatom alakban fordul elő, s ekkor a szentjakabi apátság népei lakták. Részét képezi Rácegres is, amely a XX. század elején még Zimányhoz tartozott.
Az 1845-ben épült református templomának homlokzat előtti tornya van, a sarkokon vázák díszítik. Az íves fülkébe állított Nepomuki Szent János-szobrot a XVIII. században készítették.
A volt Bakács-kúria a XIX. század elején épült.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Szentháromság-templom





Patalom 379 lakosú község Kaposvár-Toponártól 14 kilométerre, északkeletre fekszik. Első írásos említése Pothlon alakban történt 1275-ben. A Rátot nemzetség ősi birtoka volt. A XVIII. századtól főbb birtokosai között említjük a Kacskovics, a Bosnyák és a Gyulai Gaál családot.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Rózsafűzér királynéja-kápolna


Szentmise kéthetente felváltva a kápolnában, vagy a Szociális Otthonban van.









komment
süti beállítások módosítása