Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bodolyabér - Magyarhertelend

2016. szeptember 10. 08:18 - Andre Lowoa

Bodolyabér 320 lakosú község a 47-es/Komló-Dombóvár/ vasútvonal mentén, Sásdtól 8 kilométerre, délre fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Imaház




Magyarhertelend 672 lakosú község a 47-es/Dombóvár-Komló/ vasútvonal mentén, Sásdtól 13 kilométerre, délkeletre fekszik. A falu nevét egy 1333-ból származó lajstrom említette először, Horcholond alakban. A falu történetére utaló egyik legrégebbi emlék a III. századból való. Magyarhertelend és Barátúr érintésével vezetett észak-északnyugat felé a régi római út, valamint a középkorban erre haladt keresztül a Pécset Veszprémmel összekötő útvonal. A török hódoltság idején a község többször esett az oszmán támadások áldozatául. Az 1760-as években a falu keleti részére németek települtek. Hertelendtől néhány kilométerre fekvő Barátúr település már a középkorban lakott hely volt. A mai Magyarhertelendhez az 1970-es években csatolták, melynek nevét a róla elnevezett utca őrzi.
A község életében jelentős fordulatot jelentett 1958, amikor urán után kutatva 40 Celsius fokos termálvíz tört a felszínre. Később, 1979-ben újabb kutat nyitottak meg. A 62 Celsius fokos gyógyvíz kalcium-, kálium-, magnézium-, mangán-, jód-, parafin- és szénsavtartalma elsősorban reumatikus, ízületi, keringési, idegrendszeri betegségek gyógyítására, a fájdalmak enyhítésére alkalmas. A gyógyfürdő mellett (a szép fekvésű domboldalban) kis üdülőtelep létesült.

http://dd.bloglog.hu/page/7/

Barátúri Rózsafüzér királynéja-templom


A templom 1912-ben épült.





komment
süti beállítások módosítása