Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Sásd - 2013. július 27. 16:32 - Felsőegerszeg - Meződ- Oroszló - Palé - Varga - Vázsnok

2016. szeptember 01. 08:57 - Andre Lowoa

Sásd 3562 lakosú város a 66-os főközlekedési út valamint a 40-es/Pécs-Pusztaszabolcs-Budapest/ és a 47-es/Dombóvár-Komló/ vasútvonalak mentén, a Mecsektől északra fekszik a Baranya-patak völgyében. Az I. Világháborús emlékmű Cser Károly szobrászművész alkotása.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Felsőegerszeg 154 lakosú község Sásdtól 4 kilométerre, keletre fekszik. Már az őskorban lakott település. Első írásos említése: Egörszeg. A név az éger fanév és a szeglet, zug jelentésű szavak összetétele. A török hódoltság idején többször újranépesült. A XVIII. században székesegyházi birtok. A neve 1904 óta Felsőegerszeg.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Kisboldogasszony kápolna


A kápolna 2000-ben épült.



Meződ 165 lakosú község Sásdtól 3 kilométerre, északra fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/7/



Magyarok Nagyasszonya iskolakápolna

Iskolakápolna




Oroszló 329 lakosú község a 66-os főközlekedési út mentén, Sásdtól délre, 7 kilométerre fekszik. A falu a középkorban Zorozlow, később Szoroszló néven szerepelt a magyar történelemben. Az 1848-49-es szabadságharc során Batthyány Kázmér nemzetőr serege itt fogta el az osztrákok hadianyag-szállítmányát. Fekvése miatt - mivel fontos hadiút mellett helyezkedett el - többször elpusztult, de mindig újjáéledt.
A római katolikus plébániatemplom a XVIII. századból való, barokk stílusú épület. Kapuja a temetőben levő, hajdani templom gótikus köveiből épült.
A temetőkápolnája gótikus. Az egykori oroszlószentmihályi templom szentélyéből alakították ki.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Mihály templom


Szent Mihály templom
A templomot a XVIII. században építették fel Szent Mihály tisztelelére. Szent Mihály a hét főangyalnak egyike. Mihály volt a mennyei seregek vezére, az ábrázolásokban páncélos lovagként tűnt fel. Szent Mihály ott van a haldoklók mellett is, segíti őket, elkíséri a túlvilágra, innen a szókapcsolat: Szent Mihály lova. A tisztítótűzben vigasztalja a szenvedő lelkeket, és ő teszi mérlegre az ember jócselekedeteit és gonoszságait.

Temetőkápolna
A temetőkápolna egyenes zárodású szentélye egy XIII. századi templom maradványa. A temetőkápolna középkori eredetű, barokk, majd romantikus átalakítással.

Az első írásos emlék a 14.századból való.Az un. "pápai tizedjegyzékekből".Melyet a vatikáni levéltárban őriznek.A plébániatemplomok papjai pápai tizedet fizettek. Kötztük található : "1335. Petrus de Capelle S. Mihaelis"/Vagyis a Szt. Mihály kápolna Péter nevű papja.A Szt. Mihály kápolna Egerszeg plébániatemploma volt.Ennek a szentélye a mai oroszlói temetőben lévő emlékkápolna.Alagics Antal 1860 februárjában neveztetett sásdi plébánossá,"Az oroszlói templomot, melyet a nép védőszentjéről , ősi időktől fogva Szt. Mihály egyházának neveztek , tetőzetének és padozatának fenyegető volta miadt, 1870-ben bezáratta.Gyimesi László 1955-ben vette át a sásdi plébánia irányítását.Tervet készíttetett a templom felújítására.Minden községben gyűjtöttek felajánlásokat a renoválásra.Oroszló község hívei 3410 Ft-ot ajánlottak fel.Az oroszlói régi templom szentélyét emlékkápolnává alakította Lamping Ádám göderi építőmester 462 Ft költséggel.Az új oroszlói templom Szelier András ottani buzgó katolikus molnármesternek mintegy 8000 Ft -nyi költségen teljesen elkészült.1892 október 2.-án máltóságos és főtisztelendő Troll Ferenc székesegyházi éneklőkanonok , pápai udvari főpap által püspöki engedéllyel Szent Mihály arkangyal tiszteletére a temetőbéli kápolnával együtt,a környékbeli papság,valamint a helybeli és a vidéki hívek nagy tömegének buzgó részvétele mellett ünnepélyesen megáldotta szent mise keretén belül. A kápolnában Liebad Ferenc abaligeti káplán mondott valószínüleg először és utoljára csendes misét magyar énekszó mellett.1944: Leszerelték és hadicélra elvitték az oroszlói templon 100 kg.-osharangját.1976:szept.-okt.Felújításra került az oroszlói temetőkápolna. A műemlékesek 40 000 Ft-ot adtak hozzá.A kápolna ravatalozóként volt használva, de a műemlékvédelem megtiltottta , hogy halottat vigyenek be, ezért a kápolna előtt vannak felravatalozva a halottak.2006 őszén a tetőszerkezet beomlott, ezért sűrgősen hehyre kellett állítani , ami a falunak nem kis kiadásába került.




Palé 118 lakosú község Sásdtól 4 kilométerre, nyugatra fekszik. 1327-ben említik először a települést Pauli néven, amely a Pál névből eredeztethető. A török korban majdnem kihalt faluba Tolnából telepítettek németeket a XVIII. század végén. A lakosság nagy részét jelentő németeket a második Világháború után kitelepítették. Az egy utcás falu büszkesége az 1930-as években épült templom és harangláb.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Imre herceg kápolna




Varga 142 lakosú község Sásdtól 4 kilométerre, keletre fekszik. A források Warga néven említik először 1542-ben. A név a falura oly jellemző élénk kézművesiparra utal. A középkorban virágzó település jelentőségét a kocsmáltatási jog mellett szőlőhegye, valamint önálló, alapfokú igazságszolgáltatása bizonyítja.
A község nevezetességei: neogótikus kápolnája, Sásdi Sándor író emlékháza és a tornácos parasztház (ma polgármesteri hivatal).

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Anna kápolna





Vázsnok 148 lakosú község Sásdtól 2 kilométerre, északkeletre fekszik. A település középkorban betöltött fontos szerepére az önálló plébánia és a királyi udvarba is eljutó vázsnoki bor utal. A források 1332-ben Wasnuk néven tesznek róla említést. A XVIII. század folyamán a falu kinőtte templomát, így azt Sásdra telepítette át a pécsi püspök.

http://dd.bloglog.hu/page/7/

 

 

komment
süti beállítások módosítása