Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mánfa

2016. augusztus 12. 09:17 - Andre Lowoa

Mánfa 939 lakosú község a 66-os főközlekedési út mentén, Komlótól 7 kilométerre, délnyugatra fekszik. A mai Mánfa két település: Mánfa és Budafa - korábbi Pécsbudafa - egyesüléséből alakult ki. A római korban a község határában húzódott a mai Sásd-Meződ-Baranyajenő útvonalnak megfelelő hadiút. A rendelkezésre álló írott forrásokban Mánfa neve Manfa, Márnfa formákban szerepel. A török időket a térség változó lélekszámmal vészelte át, de a falu végig lakott maradt. A XVIII. század fordulóján német zsellérek telepedtek itt le. Baranyában elsőként itt kezdték meg a telefonhálózat kiépítését 1894-ben. A II. Világháború utáni kitelepítések a községet nem érintették. 1949. január 1-jén Mánfa és az akkori Pécsbubafa egyesülését követően alakult ki a mai település. 1992. január 1-je óta önálló község, előtte Komlóhoz tartozott.
A falutól 1 kilométerre található Sarlós Boldogasszony római katolikus temploma. A román építészeti stílus egyik jeles hazai képviselője. A XII. század végén épült. Alakja kissé hosszúkás négyszög; hajóját négyszög alakú dongaboltozatos szentély zárja le. Tornya szimmetrikusan, a nyugati homlokzat előtt emelkedik, falát ikerablakok törik át. Kapuja kőkeretes csúcsíves. A templom északi oldalát támpillérek erősítik. A templomot többször átépítették. A templombelsőben levő két kőmedence középkori eredetű.


http://dd.bloglog.hu/page/7/


Sarlós Boldogasszony-templom
 


A templom a XII. században épült, román stílusban, a XIV. században átalakították. 


Szent István király-imaház




komment
süti beállítások módosítása