Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Somogydöröcske

2016. augusztus 02. 20:19 - Andre Lowoa

Somogydöröcske 184 lakosú község Igaltól 16 kilométerre, északkeletre fekszik. Neve 1138-ban Villa Diarugsa, l267-ben Derekche alakban fordult elő. Amikor a törökök elfoglalták a völgyet, a falu elnéptelenedett. A Hunyadyak a XVIII. század közepén német lakossággal telepítették be. A II. Világháború után a lakosság nagy részét kitelepítették és helyükre felvidéki magyarok települtek. Az egész falu a XIX-XX. századforduló hangulatát sugározza érintetlen szépségével. A megújulást jelzi, hogy elkezdődtek a felújítások, helyreállítják a műemlék evangélikus templomot és új katolikus templom építését tervezik.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Árpád-házi Szent Erzsébet-templom


A templom felszentelése 2007. november 25-én történt.

Egy félig vályogból épült lakóházat használtak katolikus kápolnának. Az ezredfordulóra ez az épület életveszélyessé vált, és azóta már bontásra került.

A régi imaház udvarán, kis domboldalon épült fel az új kis templom. Terveit Galbavy Jenő József S.J.P. prior készítette, az építési munkák irányítása és a belső tér kialakítása is az ő érdeme. Sokatmondó, hogy a háborútól fogva hosszú évtizedek stagnálása, pusztulása után az első építési engedélyt templomépítésre adták ki Somogydöröcskén. A falu és a környék nagy összefogása eredményeképpen magasodhattak a falak. Épületeket kaptak bontásra, s csaknem százan megmozdultak a hívó szóra, átérezték Isten ügyének nagyszerűségét.

Noha a korábbi imaház életveszélyessége miatt már 2003 végétől az új helyen mutatják be a szentmiséket, a püspöki felszentelés Szent Erzsébet évben történt meg. A szentély festett üvegablakai Kovács Valéria üvegfestő művész (a falu szülötte)alkotása és ajándéka. Az oltár fölött Szent Erzsébet, és Szent János alakjai láthatók.


komment
süti beállítások módosítása